Soğuk Havada Bol Bol Su İçin Egzamadan Korunun

Soğuk hava beslenme alışkanlıklarımızla birlikte cildimizi de değiştiriyor. Cilt nemini kaybedip kuruyor. Bu durumun egzama, kaşıntı gibi birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Neslihan Fişek İzci, “Cildinizi nemlendirin, çok sık banyo yapmayın ve bol bol su için” dedi.

Haberler 27.01.2018 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Souk havayla temas eden deride en sk karlalan problem kuruluktur. Kurumu cilt ise egzema, kant gibi pek çok deri hastalna zemin hazrlar. Kuruluk ve kant, tüm vücutta görülebilecei gibi en sk yüz, kol ve bacaklarda ortaya çkar. Ayrca stma sistemlerinin havadaki suyu ve nemi, azaltmas, cildin nemi tutabilmesini zorlatrr. Bunlarn dnda pernio (souk yaralanmas) ve souk ürtikeri (deride kant ve döküntü) ise dier karlatmz hastalklardr. Dermatoloji Uzman Dr. Neslihan Fiek zci, konuyla ilgili önemli önerilerde bulundu.

çOK SIK BANYO YAPMAYIN!

En önemli korunma yöntemi, derinin direkt olarak souk havayla temasnn engellenmesidir. Bu sebeple dar çkarken eldiven ve kaln çoraplar giyilmelidir. Ayrca kan dolamn bozduu için dar giysilerden kaçnlmaldr. Bu durum cildinizi kuruttuu gibi daha çok üümenize de neden olabilir. Cilt sk sk nemlendirilmelidir. Özellikle giysilerin kapatmad vücut bölgelerinin nemlendirilmesine daha çok özen gösterilmelidir. Renkli, kimyasal madde içeren sabunlar kullanmamal, daha çok doal sabunlar tercih etmeliyiz. Her gün du almak (özellikle scak su ile) cildin fazla kurumasna sebep olur. Gün ar lk du alp, her dutan sonra cildimizi nemlendirmemiz gerekir. Ciltte kuruluk ve kant olduunda asla kolonya ve doktor tavsiyesi olmadan merhem kullanlmamaldr.

SOUK CLDMZE NASIN ZARAR VERR?

Derimiz, vücudumuzun d etkenlere en çok maruz kalan organdr. Soua maruz kalma deriyi 3 farkl mekanizma ile hasarlandrr.

Souk maruziyeti, hücrelerde ve dokularda direkt olarak hasar meydana getirir.

Souk nedeniyle, deriyi besleyen damarlarn vazopazma uramas (daralmas) dokunun yeterli beslenmesini engeller.

Souk ayrca derialt ya dokuda da hasar meydana getirebilir.

Pernio (souk yaralanmas) soua maruz kalnmas sonucunda el, ayak, kulak ve burun gibi vücudun uç bölgelerindeki damarlarda daralmaya bal olarak, dokularda beslenme bozukluu nedeniyle geliir. Bu hastalkta ciltte kzarklk, kabuklanma ve yanma hissi oluur.

EKERDEN UZAK DURUN!

Yanl beslenme bozukluklar ve çeitli sistemik hastalklar, cilt kuruluklarnn ve kantnn sebebi olabilirler. HIV enfeksiyonundan diyabete kadar pek çok sistemik hastalk, kuruluk ve kant nedenidir. Özellikle tiroid hastalklarnda ciltte kuruma ile çok sk karlarz. Ayrca stres ürtiker, alopesi (saç dökülmesi) sedef, egzama gibi pek çok hastalk da hem ana neden hem de tetikleyici olarak rol oynar. Bol sv tüketimi k aylarnda da cilt sal için çok önemlidir. Meyve ve sebze tüketimi de nem dengesini salar. Alkol, sigara ve ekerden uzak durmak gerekir. Bunun dnda demir, çinko, mineral, A, B komplex, C ve E vitamini eksikliklerinde ciltte kuruma, kant ve egzamalar daha sk görülür. Düzenli egzersiz yapmak hem kan dolamn arttrarak hem de stresimizi azaltmamz salayarak cildimizin daha salkl olmasn destekler.

Ana Sayfaya Git