Soğuk havada doğru egzersizin 10 altın kuralı

Havaların soğumasıyla beraber açık havada daha az zaman geçiriyoruz. Oysa açık havada yürüyüş yapma, koşu ve bisiklet binme gibi egzersizler bağışıklık sistemini güçlendiriyor, özellikle mevsimsel depresyonu engelliyor, sağlıklı ve formda kalmayı sağlıyor.

Haberler 01.11.2016 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Yldz Erdoanolu, souk havalarda spor yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekerek önemli tavsiyelerde bulundu. Erdoanolu, öyle konutu:

Soan gibi kat kat giyinin

Souk havalarda, ilk dikkat etmeniz gereken konu, vücut snzn fazlaca dümesine engel olmaktr. Denilebilir ki; kötü hava yoktur, kötü yaplm kyafet seçimi vardr. Adeta bir soan gibi ince ve kat kat giyinmek, teri emen ve hava almaya izin veren kumalardan yaplm giysiler seçmek uygundur.

apka kullann

Dizlerinizi, ellerinizi, ba, boyun ve omuz alannz souktan koruyun. Aratrmalar, vücut ssnn %30luk büyük bir bölümünün ba ksmndan kaybedildiini göstermitir. Dolaysyla apka, bere takma alkanl edinmek akllca bir davran olacaktr.

Ayakkablarnz kurutun

Yamurlu havalarda egzersiz sonras, ayakkablarnzn bir sonraki egzersize kadar mutlaka kurumasn salayn. Taban slak ve nemli kalm ayakkablar kuru ayakkablara kyasla daha fazla darbe emer.

Isnmak için acele etmeyin

Egzersize yava yava balayn. çünkü vücudumuzun egzersiz için doru çalma scaklna gelmesi k aylarnda daha fazla zaman alr.

Burundan nefes aln

Souk havann, solunum yollarnzda tahrie yol açmamas için burundan nefes aln. Böylelikle hava, cierlerinize ulancaya kadar snm olur.

Su tüketimini ihmal etmeyin

Sv tüketme ihtiyac souk havalarda daha az olsa da yine de vücudunuzun susuz kalma olasl vardr. Egzersize balamadan önce bir bardak su, egzersiz sonras ise bir bardak scak içecek tüketin. Gün içerisinde ise 8-10 bardak su için.

Güne ndan yararlann

Souk havalarda özellikle öle ve öleden sonra saatlerini tercih edin. Bu, hem kemikleriniz hem de baklk sisteminiz için oldukça önemli olan D vitamini üretmek için daha fazla güne depolayabilmenizi salar.

Kilo almayn

Beslenmenize dikkat ederek deri alt ya dokunuzu artrmayn. Deri alt ya dokusu fazla olan kiilerin soua dayankll bir avantaj gibi gözükse de söz konusu egzersiz olduunda tam tersi geçerlidir. Amacnz egzersiz esnasnda hep scak kalmak ise formda olmann fazla kilodan daha avantajl olduunu bilin.

çok souk havada açk alanlar tercih etmeyin

Souk havada ve açk alanda egzersiz yaparken vücudunuzun sesini mutlaka dinleyin ve kritik snr olan eksi 10 derecenin altndaki hava koullarnda egzersiz yapmak için açk alanlar tercih etmeyin.

Yorgun ve hastayken egzersiz yapmayn

Yorgun ve hasta hissediyorsanz, yüksek ate ve enfeksiyon durumunda egzersizi sonlandrn. Kronik bir hastalnz var ise souk havalarn hastalnz üzerindeki etkilerini mutlaka doktorunuza dann.

Ana Sayfaya Git