Soğuk havada 'yüz felci riski' uyarısı

Yrd. Doç. Dr. Fatih Mutlu, soğuk hava ve rüzgarın yüz felcine neden olabileceğini belirterek, "Şiddetli rüzgara maruz kalmamaya ve rüzgarlı havada korunaklı bir şekilde dışarı çıkmaya özen gösterilmeli" dedi.

Haberler 24.01.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Fatih Mutlu, diyabetik ve kronik hastal olanlar ile gebelerin yüz felcine yakalanma riskinin daha fazla olduunu belirtti. Souk havann tahribi ile virüslerin ödeme yol açabildiini anlatan Yrd. Doç. Dr. Mutlu, Souk, kulan arkasndaki kemiin içinde bir sv birikmesine sebep olur. Sinirler kulan arkasndaki kemik kanalnn içerisinde ilerlerken virüs de içeri yerleir. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi veya souktan etkilenme durumunda virüs aktif hale geçerek ödeme sebep olur. Ödeme bal olarak sinir skmas gerçekleir. Yüz sinirinin etrafnda ödem veya enflamasyon olmas sonucunda da yüz felci oluur diye konutu.

YÜZ FELC RSK UYARISI

Souk ve rüzgarl havada korunakl bir ekilde dar çklmas gerektiini belirten Yrd. Doç. Dr. Fatih Mutlu, unlar söyledi:

iddetli rüzgara maruz kalmamaya ve rüzgarl havada korunakl bir ekilde dar çkmaya özen gösterilmeli. Araçta cam açkken seyahat etmek yüz felcine zemin hazrlayabilir. Bununla birlikte yüz felciyle karlaan hastalarda ilk belirti his kaybyla oluyor, ancak bunu önemsemeyip yüzündeki ekil bozukluu ile gelen hastalar da var. Azda sarkma, göz kapan kapatamama ve kan kaldramama gibi bulgularla da karlaabiliyoruz.

Yüz felci tedavisinde erken tannn önemine de dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mutlu, öyle konutu:

Yüz felci ileri düzeyde deilse hastal takip edebiliyoruz. Özellikle kullanacamz ilaçlarn ciddi yan etkilerinin oluacan düündüümüz hastalarda bu durum geçerli. Dier hastalarda ise en güncel ve kabul edilen steroid tedavisi mümkün. Steroid tedavisinin yan etkileri olmakla birlikte iyilemeyi en iyi düzeyde salyor. Tedavinin egzersiz ve fizyoterapiyle desteklenmesi iyilemeyi hzlandrrken kalc hasar olasln azaltyor. Fakat bu tedaviye direnç oluursa hastann ameliyat seçenei de var.

Ana Sayfaya Git