Soğuk havalar kalp krizini tetikliyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Bahçıvan, soğuk havalarda kalp krizi riskinin 1 buçuk kat oranında artığının tespit edildiğini söyledi.

Haberler 20.12.2019 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Muzaffer Bahçvan, souk havalarn kalp üzerinde etkilerine yönelik açklama yapt. Prof. Dr. Bahçvan, souk havalarda kalp krizi riskinin 1 buçuk kat oranda artnn tespit edildiini dile getirerek, uç noktalar olan parmak ve ayaklarn scak tutulmas gerektiine dikkat çekti. Prof. Dr. Bahçvan, Aralk ayndayz, souk havalarn balad dönem, gittikçe de iddetini artraca ön görülüyor. Pek çok hastalklarda olduu gibi kalp hastalklarnda da souk havann vücuda belli oranlarda zarar var. Yaplan çalmalarda özellikle souk havalarda kalp krizi riskinin 1 buçuk kat orannda art tespit edilmi. Esasnda vücudumuz mükemmel bir uyum salamasna ramen, hem scak hem de souk havalarda tedbirini almasna ramen belli risk guruplarnda özellikle bu dengeyi durdurmak mümkün deil. Souk havalarda kalp damarlarnn soua kar bir spazm etkisi oluyor, bu spazm da kalbi besleyen damarla büzüerek kalbi yeterince besleyemiyor ve bu da kalp krizini tetikleyebiliyor. Özellikle kalp hastalklarnda, kalp yetmezlii olanlarda, eker, hipertansiyon, kohezyon, sigara içenlerde bu risk faktörleri varsa kalp krizi bunlarla da tetiklenebiliyor. Tabi bunun için kendimizi korumamz lazm, snn en youn kaybolduu yerler uçlar, parmaklar ve ayaklar. Bu belirtiimiz risk guruplarnda buralar mümkün olduu kadar korunakl tutmamz lazm, buralar yeterince stmamz ve ona göre giyinmemiz gerekir ki bu riski en aza indirelim. Özellikle yallar bu olumsuzluktan daha çok etkileniyorlar. çünkü bu ya guruplarnda deri ince olduu için, s kayb daha fazla oluyor ve kalp krizi riski daha yüksek. Yallarmz souk havalarda mümkün olduu kadar çkmamas lazm, çkacaklarsa uygun bir ekilde giyinmelerinde fayda var dedi.

SOUK HAVALARDA ALKOL TÜKETLMEMES çOK ÖNEML

Bahçvan, souk havalarda alkol tüketiminin vücudun s kaybna neden olduunu vurgulayarak, vatandalar alkol tüketmemeleri konusunda uyard. Prof. Dr. Bahçvan, Alkol tüketimi çok ciddi anlamada s kaybna yol açar, bu nedenle souk havalarda alkol tüketilmemesi çok önemli. Kalp krizi belirtileri tipik olarak rahatszlk hissi, göüs ars, bulant, kola, boyuna vuran ar eklinde rahatszlk hissettiiniz zaman mutlaka en yakn hastaneye gidilmeli veya 112 acil salk ekipleri çarlmal diye konutu.

Ana Sayfaya Git