Soğuk havalarda bitki çayı önerisi

"Gripten korunmada ya da mevsim hastalıklarının tedavisinde de yardımcı olarak mürver çiçeği, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi bitkilerin çayından yararlanıyoruz. Kurutulmuş mürver çiçeği ve yapraklarından yapılan çaylar özellikle gripten korunmada ve tedavide faydalandığımız bitkilerden biri"

Haberler 27.11.2017 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fitoterapi Dernei Bakan Prof. Dr. Canfeza Sezgin, nezle, grip gibi mevsim hastalklarndan korunmada ve bu hastalklarn tedavisinde yardmc olmak üzere doann mürver çiçei, hlamur, adaçay, kuburnu gibi bitkisel ifa kaynaklar sunduunu söyledi.

Salk Bakanl Geleneksel ve Tamamlayc Tp Uygulamalar Bilim Komisyonu üyesi Tbb Onkoloji Uzman Sezgin, hava scaklklarnn dümesi ve mevsim hastalklarnn yaygnlamasyla bitkisel çaylara ilginin arttna iaret etti.

Son 50 ylda bilimsel gelimelerin birçok salk sorununa önemli çözümler saladna dikkati çeken Sezgin, yine de birçok hastaln neden gelitiinin tam olarak bilinmediini ve kesin çözümün de bulunamadn aktard.

Sezgin, geleneksel tedavilerin bir bölümünün saln korunmasnda ve hastalklarn tedavisinde yarar salayabilecei ile ilgili bulgularn deerlendirildiini anlatarak, Atalarmzn doal, geleneksel yöntemleri, bitkileri hastalklarn tedavisinde binlerce defa test ettiini biliyoruz. Gripten korunmada ya da mevsim hastalklarnn tedavisinde de yardmc olarak mürver çiçei, hlamur, adaçay, kuburnu gibi bitkilerin çayndan yararlanyoruz. dedi.

- Mürver çiçei önemli

Mevsim hastalklarndan korunmada en önemli noktalardan birinin salkl beslenme olduunu dile getiren Sezgin, gribin önlenmesinde vatandalarn doadan da yardm alabileceini ifade etti.

Sezgin, doann bu konudaki en büyük armaanlarndan birinin halk arasnda pek bilinmeyen mürver çiçei olduuna iaret ederek, u bilgileri verdi:

Kurutulmu mürver çiçei ve yapraklarndan yaplan çaylar özellikle gripten korunmada ve tedavide faydalandmz bitkilerden biri. Bir tatl ka toz formunda kurutulmu bitkiyi bir bardak kaynam suya atyoruz ve 5 dakika demleyip süzüyoruz. Günde 3 defa aç karnna bu çay içebiliriz. Mürver bitkisini eczaneden ya da aktardan temin edebiliriz. Bitkisel çayn tadn güzelletirmek için baln yattrc özelliinden de faydalanabilir hatta bir dilim limonla keyifli hale getirebiliriz.

Canfeza Sezgin, 6 ya üstü çocuklar için hazrlanan bitkisel çayda bir çay ka mürver çay kullanlabileceini belirtti.

- Ihlamur ve kuburnu çaylar

çiçek ve dallaryla kaynam suda 5 dakika demlenen bir tatl ka hlamurun da grip tedavisinde yardmc olduunun altn çizen Sezgin, yemeklerden 30 dakika sonra içilen kuburnu çaynn da faydal olduunu söyledi.

Sezgin, mevsim hastalklar nedeniyle azda oluan yaralarn giderilmesi amacyla günde 3 kez adaçay gargaras yaplmasn önerdi.

Bitkisel tedavi anlamna gelen fitoterapi ile mevsim hastalklarndan korunmak isteyenlerin karm çay da tüketebileceini aktaran Sezgin, u tarifi verdi:

10 gram hlamur, 10 gram mürver çiçei, 10 gram oulotu, 10 gram kuburnu, 5 gram bamya çiçei ve 5 gram rezene meyvesi bir kavanozda kartrlr. Bir su barda kaynam su için bir tatl ka karm kullanlr. Az kapal 10 dakika demlenen karm çay, yemeklerden 2 saat sonra içilerek grip ve nezle gibi mevsim hastalklarna kar tüketilebilir.

Canfeza Sezgin, vatandalara kalite kontrolü yaplm, etiketli, ambalajl bitkisel ürün kullanlmas önerisinde bulundu.

- Meyve ve sebze tüketimi önemli

Sezgin, souk algnl ve grip ile mücadelede beslenmenin önemine dikkati çekerek, besinlerin içinde çok sayda yararl madde bulunduunu, özellikle C vitamininin baklk sistemi için vazgeçilmez olduunu dile getirdi.

Baklk sisteminin de viral enfeksiyonlardan korunmay saladn kaydeden Sezgin, A, E ve C vitamini açsndan zengin meyve ile sebzelerin baklk sistemini hastalklarla savamaya hazr tuttuunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git