Soğuk havalarda cildi korumanın yolları

Vücudun doğal mantosu derinin özellikle mevsim değişikliklerinde korunmaya ihtiyacı var. Derinin özellikle sonbahar ve kış aylarında soğuk havanın etkisiyle daha kuru, kaşıntılı ve egzamaya eğilimli hale geldiğini belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Güneşin etkisi giderek azalsa da sonbaharda da 30 faktörlü güneş koruyucuları ihmal edilmemeli. Sonbaharda uzun sıcak duşlardan uzak durmak ve cildimize uygun nemlendiriciler kullanmak önemli” açıklamasında bulundu.

Haberler 05.12.2020 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevsim deiikliiyle birlikte deride de birtakm deiiklikler meydana geliyor. Bu nedenle günlük rutin cilt bakmnda mevsimlere göre çeitli düzenlemeler yaplmas gerektiini söyleyen Deri Hastalklar Uzman Dr. Kübra Esen Salman, Sonbahar ve k aylarnda alerjik, hassas, kuru deriye sahip kiilerin yün, sentetik kyafetlerden uzak durmas önemli. Pamuklu giysiler giymeli ve giysileri ykadmz deterjan ve yumuatclara dikkat etmeliyiz. Bu deri yapsna sahip kiilerin, hassas ciltlere uygun çamar deterjanlar veya sabun tozlaryla giysilerini ykamas gerekir dedi.

Sonbahar-k aylarnda da güne koruyucu kremlere ve nemlendiricilere de devam edilmesi gerektiinin altn çizen Dr. Kübra Esen Salman, Bu aylarda rüzgrn ve günein etkisiyle cildimiz kzarmaya, krmaya ve lekelenmeye eilimlidir. Yal, akne eilimli ciltler için su bazl, sivilce ve yalanma yapmayan güne koruyucular idealdir. Lekelenmeye eilimli, beyaz tenli kiiler için ise leke ve çil olumasn engelleyen güne koruyucular, kuru ciltler için de güneten korurken bir taraftan cilde nem veren güne koruyucu kremler yararl olacaktr. Yal ciltlerin su bazl, kuru ciltlerin ya bazl nemlendiricileri kullanmas gerekir önerisinde bulundu.

Ara verilen lazer, peeling gibi ilemlere sonbaharda yeniden balanabilir

Yazn günein etkisiyle kuruyan ve kran yüzü sonbaharda rüzgrn da kurutucu etkilerinden korumak için yaplabilecek ilemlerin banda botoks, mezoterapi ve PRPnin geldiinin altn çizen Dr. Kübra Esen Salman, Ayrca yaz döneminde ara verilen lazer, dermapen, peeling gibi ilemlere ekim ayndan itibaren tekrar balanabilir. Bu ilemlerin 20li yalardan itibaren herkese yaplabilir; sadece emziren anneler, gebeler ve baz kronik hastal olanlarda (kalp, kanser, böbrek yetmezlii, yüksek tansiyon gibi) yaplmamal. Bu ilemler, derin krklklar ve lekeler olumadan yapldnda hem koruyucu hem de tedavi edici açdan daha etkili olacaktr dedi. Dr. Kübra Esen Salman, hassas, kuru ve yal ciltlere önerilerde bulundu.

Hassas ciltler

Yazn güne ve scan etkisiyle çok çabuk kzaran, yanan, çillenen özellikle daha beyaz tenli kiilerde sonbaharla birlikte ikayetler azalacaktr. Ancak hassas ciltler güneten etkilendii gibi souk havadan da dier deri tiplerine göre daha çok etkilenir. Bu nedenle güne koruyuculara devam edilerek scak buharl ortamlardan ve scak dulardan korunup, uygun nemlendiricilerle derimiz için gerekli bakm yapmalyz.

Kuru ciltler

Sonbahar ve k aylarnda alnan uzun, scak dular derimizin en üst tabakasndaki doal koruyucu elementleri azaltarak kuruma ve çatlamay kolaylatrr. Bu nedenle özellikle kuru ciltlerin çok scak sudan korunarak, ksa dular alp sonrasnda losyon yerine krem ya da yadan zengin balsam kvamnda nemlendiriciler kullanlmas daha dorudur.

Yal ciltler

Yaz aylarnda artan terleme ve yalanma sonbaharn gelmesiyle birlikte azalacaktr. Ancak yine de yal cilde sahip olanlarn her mevsim yadan arndrc bir temizleyici jel/köpük ile rutin cilt temizliini yapmalar ardndan uygun su bazl nemlendiricilerle ciltlerini nemlendirmeleri gerekir.

Souk havalara özel 5 öneri!

Yaz boyunca maruz kalnan güne, tuzlu ve klorlu suyun etkisiyle kuruyan cildinizi cilt yapnza uygun nemlendiricilerle nemlendirin.

Uzun, scak dulardan ve kurutucu du jellerinden uzak durun. Ilk su ile ksa dular aln ve zeytinyal doal sabunlar ya da nemlendirici özellii olan temizleyiciler kullann.

Bol su tüketin. Günde en az 2 litre su içmek cildimizin kaybettii nemi kazanmasna yardmc olur. Yaz aylarnda ara verilen cilt bakmlarnz ihmal etmeyin.

Deri elastikiyetinde azalma ve oluan renk deiiklikleri için mezoterapi, PRP ve altn ine gibi kozmetik ilemlerin tam zaman.

Güne, havuz ve deniz suyuna bal saçlarnzda oluan kurumalar, incelmeler için uygun saç bakm yalarn kullann.

Ana Sayfaya Git