Soğuk havanın ilacı: Pekmez

BESLENME ve Diyet Uzmanı Merve Sarptaş Büyükince, soğuk havaların vazgeçilmez besininin pekmez olduğunu söyledi. Büyükince, ''Vücudun enerji ihtiyacını karşılayan pekmez, içeriğindeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimini sağlıyor, kansızlığa iyi geliyor.

Haberler 19.10.2017 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pekmez, souk havalarda tüketildiinde vücudun s dengesini salyor, antioksidan içerii ile de baklk sistemini güçlendiriyor dedi.

Pekmezin yararlar hakknda bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzman Merve Sarpta Büyükince, yapld meyveye göre besin içerii deien pekmezin, karbonhidratça zengin bir enerji kayna olduunu söyledi. Büyükince, pekmezin yararlarn söyle sralad:

SOUK HAVANIN LACI

Pekmez, glikoz ve fruktoz içerdiinden, sindirime gerek kalmadan tüketildikten ksa bir süre sonra kana karmaktadr. çeriindeki kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve B (B1,B2,B3) vitaminleri nedeniyle yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynadr. Bir yemek ka (10 gram) pekmez, ortalama 15 kaloridir ve yaklak 1 mg demir, 40 mg kalsiyum minerali içermektedir. Yüz gram pekmez, yaklak 293 kalorilik enerji salamaktadr. Yüksek enerji içeren pekmez özellikle çocuklar, sporcular, gebe ve emziren anneler için önemli bir besin kaynadr. Vücutta kan hücrelerinin (alyuvarlarn) oluumunu salayan pekmez demir yönünden zengin olduu için kanszla iyi gelmektedir. Vücut direncini ve baklk sistemini güçlendirici özellii sayesinde hastalklara kar koruyucu özellii bulunmaktadr. Süt tüketemeyen, (laktoz intolerans ve süt proteinine kar alerji) kiiler için iyi bir kalsiyum kaynadr. Kan temizleme özellii sayesinde damarlarn tkanmasn önlemekte ve damar sertliinin olumasna engel olmaktadr.

PEKMEZ KORUYUCU

Büyükince, zengin besin içerii olan pekmezi yetikinlerin günde 1-2 yemek ka, çocuklarn ise 1-2 tatl ka tüketmesi gerektiine vurgu yaparak, diyabetlilerin tek bana pekmez tüketiminden kaçnmasn, her gün olmamak artyla 1 tatl kandan fazla pekmez tüketmemeleri gerektiini söyledi. Büyükince, unlar kaydetti:

Marketten alnan pekmez, açldktan sonra buzdolabnda saklanmaldr. Geleneksel olarak evde yaplan pekmez ise oda ssnda ve güne almayan bir yerde muhafaza edilmelidir. Pekmez donarsa bain marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir. Pekmez yüksek sya maruz braklmamaldr. Ar kaynatlarak yaplan pekmezde oluacak HMF (hidroksi metil furfural) kanser tehdidi oluturabilir. Bunun için güvenli yerlerden ve markalardan pekmez almak gerekmektedir. Pekmezin ar tüketimi ise sindirim sisteminde ikinlik, ishal gibi sorunlar oluturabilir. Pekmez yüksek miktarda kalori içerdiinden fazla tüketimi kilo almna ve vücutta yalanmaya sebep olabilmektedir. Bebeklere ek besinlere geçi aamasnda verilen pekmez yourtla deil meyvelerle kartrarak verilmelidir. Bu ekilde biyoyararll (demir emilimi) daha yüksek olacaktr.

Ana Sayfaya Git