Soğuk içecekler dişlerinizi sızlatıyorsa…

Soğuk yiyecek ve içecekleri tüketirken dişlerde sızlama olması pek çok insanın ortak sorunudur. Küçük bir sızlama ile başlayan diş hassasiyetleri tedavi edilmediği takdirde ciddi diş problemlerine yol açabiliyor.

Haberler 31.05.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dt. Asl Tapan, di hassasiyeti ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Meyve ve dondurma yerken zorlanabilirsiniz

Dondurma, souk meyve gibi yiyeceklerin ya da içeceklerin tüketilmesi dilerde, ani bir szlamaya yol açyorsa bu durum di hassasiyetini iaret etmektedir. Di hassasiyeti, hatal di frçalama, çürükler ve di eti problemleri gibi birçok nedenden kaynaklanyor olabilir. Az bakm ürünleri ile geçici çözümler aramak yerine ve daha önemli problemlere yol açmadan hekim kontrolünde tedavi uygulanmaldr. Di hassasiyeti genellikle bir ar ile balar; keskin, ani ve derin arlara neden olur. Bu arlar kiinin i, sosyal yaam kalitesini düüren boyutlara ulaabilmektedir. Di etinin çekilmesi de di hassasiyetine neden olmaktadr.

En yüksek hassasiyet çürüyen dilerde olur

Zamanla dii saran mikroorganizmalar ile diler çürümeye balar. En yüksek derecede hassasiyet algs, çürük doku di minesini tamamen harap ettiinde görülmektedir. çürüyen dite, dentin aça çkmas ile souk scak hassasiyeti artmaktadr. Kötü yaplm ya da eskiyen dolgu ve protezlerin yeniden tedavi edilmesi di hassasiyetlerinin önüne geçilmesini salayacaktr.

Di gcrdatma dileri daha hassas hale getirir

Gün içerisinde ya da uyurken di gcrdatma ve skma ile birbirine sürtünen dilerin mine tabakasnda anma meydana gelir. Bu anmada zamanla di hassasiyeti oluuma neden olur. Bu alkanlklar ile dilerin, di etine bakan ksmlarnda anmalar gözle görülebilir derecede oluabilir. Eer di skma alkanl varsa plak kullanm önerilebilir.

Asitli içeceklere dikkat!

Asitli içecek ve yiyeceklerin tüketilmesi de dilerde anmaya ve sonrasnda hassasiyetlere neden olabilmektedir. Dilerin az içinde görünen ksm, mine; yani koruyucu bir di tabakasyla çevrilidir. Asitli gdalar bu tabakann anmasn hzlandran bir özellie sahiptir. Bunun için öncelikle asitli içeceklerden uzak durulmaldr. Tüketilmeye devam ediliyorsa da asitli içeceklerden sonra dileri frçalama ya da di dostu sakzlar çinenmesi gibi önlemler almak gerekir. Bu içecekleri tüketirken pipet kullanlmas koruyucu olabilir.

Kontrolsüz beyazlatma ilemleri en önemli neden

Di hekimi kontrolü dnda yaplan beyazlatma teknikleri, di hassasiyeti yaanmasnn bir dier sebebidir. Di beyazlatan macun ve kitler fazla beyazlatc içermektedir. Bunun için hekim kontrolünde uygulanlmas salkldr. Aksi takdirde bu dilere faydadan çok di hassasiyeti gibi problemler yaratarak zarar verecektir.

Di hekimine gitmek için geç kalmayn

Eski dolgular, krk ya da çatlak diler, çürükler, di eti çekilmeleri, di erezyonlar di hassasiyetinin nedenleridir. Bata basit bir problem gibi görünse de önlem alnmad takdirde daha ciddi rahatszlklar ile birlikte az ve di sal tehlikeye girebilir. Dilerde hassasiyet gözlendiinde vakit kaybetmeden di hekimine bavurmak ve hzl ve etkili bir tedavi salanmas için önemlidir. Hassasiyetin skl ve ekli, tedavi seçeneklerini belirlemektedir. Bunun dnda kiinin de di sal için az ve di bakmna özen göstermesi gerekir. Di tabakasna zarar verilmemesi için yumuak kll frça kullanm, hassasiyet giderici macunlar ve florlu di bakm ürünlerinin düzenli kullanlmas ile hassasiyet problemleri engellenebilir.

Ana Sayfaya Git