Soğuk kalbin yükünü arttırıyor

Dahiliye Uzmanı Dr. Muhittin Pekuz, soğuk havanın nabız artışı, pıhtılaşma artışı ve kan basıncı artışına sebep olabileceğinden dolayı kalp hastalığı olanlar ve belli bir yaşın üzerindeki kişilerde kalp krizini tetikleyebileceğini söyledi.

Haberler 17.02.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarnda kan kolesterol düzeyinin yaz aylarna göre daha yüksek olduuna deinen Dahiliye Uzman Dr. Muhittin Pekuz, Souk havalarda koroner kalp hastalarnn göüs ars eii düer ve daha lk havalara göre daha kolay göüs ars oluur. Bunun nedenleri kalp damarlarndaki soua bal büzüme ve souun vücudun enerji ihtiyacn, dolaysyla kalbin yükünü artrmasdr diye konutu.

AIR YEMEK TÜKETMEYE MEYLL OLANLAR

nsanlarn souk hava ile birlikte ar yemekler tüketmeye daha meyilli olduunu belirten Dr. Muhittin Pekuz, bu durumun da ya ve doal olarak kolesterolü arttrdna vurgu yapt. Dr. Muhittin Pekuz unlar söyledi: Yazn havann scak olmas ister istemez insann itahn azaltr. Ar gdalar, terlemeyi artrp kiinin konforunu bozduu için çok fazla tercih edilmez. Ancak kn insanlar souk hava ile birlikte ar yemekler tüketmeye daha meyilli olurlar. Bu da vücuda harcayabileceinden daha fazla enerji almamza sebep olur ve fazla gelen enerji yaa dönüür. Artan ya oran da doal olarak kolesterolü yükseltir. Kolesterol her insann kannda olmas gereken bir maddedir.

KOLESTEROL DEERLERN DÜÜRÜYOR

Beslenme eksiklii olanlarda, zafiyet geçirenlerde kolesterol deerleri çok düer ve bu da tehlikeli bir durumdur. Kolesterol düzeyini deerlendirirken, hastann ek bir hastalk durumunun olup olmad göz önünde bulundurulur. Salkl bir insanda LDL kolesterol dediimiz, halk arasnda kötü huylu olarak bilinen kolesterolün üst snr 200dür. Salnda hiçbir risk faktörü, ekeri, kalp hastal öyküsü olmayan hastalarda LDL kolesterolü 200e kadar normaldir. Eer hastann eker, kalp veya damar hastal varsa, kolesterol düzeyini 70e kadar indirmek gerekir. Cinsiyetine yönelik bir takm genetik faktörlere dayal olarak kadnlar, erkeklere oranla kolesterol artna daha yatkndr.

Kolesterolün yükselmesi, kanda birikmesi anlamna geldiini ifade eden Pekuz, Bu durum damar tkankl, kalp krizi hastalklarna sebep olabilir. Doal yöntemlerle kolesterolü düürmek, oldukça basittir. Özellikle Omega 3 yönünden zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Bunun için sk sk balk tüketilmesi önerilir. Balk, kan akn düzenleyip, damar tkankln giderir. Zeytinya ve fndk da kandaki kolesterolü düürdüü bilinir dedi.

YATMADAN ÖNCE YEN BR PAKET

Gece yenilen yemekten ve abur cuburlardan alnan kalorinin yaklamadn belirten Dr. Muhittin Pekuz, Yatmadan önce yenilen bir paket cips, bir paket bisküvi, bir ie kola ya da meyve suyu alacamz bin veya bin 200 kaloriye denk gelir. Akam vakti çok hareket etmediimiz ve uykuda da çok fazla kalori harcamadmz için, harcayacamz maksimum kalori 200-300dür. Geriye kalan 900 kaloriyi vücut mecburen depolamak zorundadr. Bu kaloriyi yakmak için de için de minimum, orta tempoda 10 bin adm atmamz gerekir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git