Soğuk ve rutubetli cilt sıcak çarpması belirtisidir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Özkan, “Terleme, soğuk rutubetli cilt, baş dönmesi, bulantı, kusma, bayılma, kas krampları, kızarıklık, ayak bileklerinde ödem (şişlik),sığ veya hızlı nefes alma sıcak çarpması belirtisidir” dedi.

Haberler 26.08.2019 - 23:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Mehmet Özkan, scak havalarda vücut ssnn kontrol edilmesi için terlemenin vücutta normalden daha fazla sv kaybedilecei anlamna geldiini ve bunun da kan basncnn dümesine neden olduunu söyledi. Bunun bol miktarda sv içildii sürece sorun olmayacan ifade eden Özkan, Bir kalp probleminiz varsa ar s kalbe ve dolamnza fazladan bir yük getirebilir. Bu yüzden serin kalmak ve kendinize iyi bakmak özellikle önemlidir. Bol miktarda sv tüketerek ancak sv almnz kstlamanz istendiyse, örnein kalp yetmezliiniz varsa doktorunuzla konumalsnz. Alkollü ve kafeinli içecek içmekten kaçnn. Aksi takdirde bu durum vücudunuzda daha fazla sv kaybetmenize neden olur. Yüksek miktarda su içeren iyi vitamin ve mineral kaynakl olan salata ve meyveler gibi yiyeceklerin tadn çkartabilirsiniz. Kapal alanlarda ortamn serin olmasna özen gösterin. Hafif, bol pamuklu giysiler giyin. Ar fiziksel egzersizden kaçnn. Saat 11.00-15.00 saatleri arasnda günee çkmayn. Dar çktnzda güne koruyucu uygulamay, apka takmay ve yannza su almay ihmal etmeyin dedi.

Tbbi yardm için gecikmeyin

Scak çarpmas belirtileri hakknda da bilgiler veren Doç. Dr. Özkan, unlar kaydetti:

Scak çarpmas belirtileri arasnda terleme, souk rutubetli cilt, ba dönmesi, bulant, kusma, baylma, kas kramplar, kzarklk, ayak bileklerinde ödem (ilik), s veya hzl nefes alma saylabilir. Siz veya bir bakasnn scak çarpmas olduundan üpheleniyorsanz hemen tbbi yardm almanzda fayda var. Yallar ve çocuklar scaklklarn ayarlamada daha fazla zorluk çekerler ve bu nedenle ar scaklklardan dolay daha fazla risk altndadr.

Ana Sayfaya Git