Soğuktan korunun!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, soğuk algınlığından korunmak için sık ve etkili el yıkama alışkanlığı kazanılmasını, kapalı ortamlarda maske kullanılmasını, bol sıvı tüketilmesini, düzenli ve sağlıklı beslenilmesini, ortamın havalandırılmasını istedi.

Haberler 27.12.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Dr. Meriç Zeydan, grip ve souk algnlnn özellikle ar souk havalarda neredeyse bir halk sal sorunu haline geldiini belirterek, Söz konusu can skc hastalklardan baz basit tedbirler ile korunmak mümkün diyerek önerilerde bulundu.

Dr. Zeydan, souk algnlnn kuluçka süresinin 2 veya 3 gün sürdüünü, sonrasnda hastaln haprma, öksürme ve burun aknts yoluyla kolayca yayldn söyledi. Dr. Zeydan, Virüsler kapal ortamlarda oldukça uzun bir süre canl kalabildiinden mümkün olduunca bu gibi yerlerde bulunmamaya özen göstermek gerekiyor. Buralarda hasta kiilerin yayd virüsler, sadece solunum yolu ile deil ayn zamanda temas ettikleri eyalar yoluyla da bulaabiliyor. Bundan dolay ortamdaki eyalar ellemekten kaçnmak, ellenirse de elleri yüze temas ettirmeden sabunlu su ile iyice ykamak gerekiyor dedi.

çocuklar çok çabuk etkiliyor

Küçük çocuklarn souk algnlna yetikinlere göre çok daha sk ve kolay yakalandn belirten Dr. Zeydan, bunun en önemli nedeninin ise kre ve okul gibi kapal mekanlarda çocuklarn birbirleri ile youn bir ekilde temas halinde olmalarn gösterdi. Dr. Zeydan, çocuklarn bu gibi yerlerde virüsleri sürekli birbirlerine bulatrdklarn, bu nedenle de yetikinlerin ylda ortalama 2 ila 4 defa souk algnlna yakalanrken çocuklarda ise bu saynn 6-7ye kadar çkabildiini ifade etti.

Kronik akcier hastalar dikkat etsin

Üst solunum yolu enfeksiyonlarna kar zaten risk altnda olan KOAH ve astm hastalarnn kn daha da dikkatli olmalar gerektiini vurgulayan Dr. Zeydan, souk havalarda risk altndaki bu kiilerde meydana gelen basit enfeksiyonlarn kolayca zatürre ve bronit gibi ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarna dönüebildiine dikkat çekti. Dr. Zeydan, özellikle kronik akcier hastal olanlarn alabilecekleri tedbirler konusunda gerekirse bu aylarda doktorlarna tekrar danmalarn tavsiye etti.

Her renk sebze-meyve tüketilmeli

Salkl ve dengeli beslenmenin hastalklardan korunmada büyük öneme sahip olduunu hatrlatan Dr. Zeydan, Özellikle mevsim sebze ve meyvelerini dengeli bir ekilde tüketmenin vücut direncini hastalklara kar artrd biliniyor. Kn tezgahlarda bolca bulunan ve bata C vitamini kayna olan narenciye ürünleri olmak üzere her renkten k sebze ve meyvesinin tüketimine arlk vermek, grip ve souk algnl gibi hastalklara kar alnabilecek en kolay ve etkili önlemlerdendir diye konutu.

Bu önerilere kulak verin

Alnabilecek baz basit tedbirlerle souk algnlndan korunmann mümkün olduunu söyleyen Dr. Meriç Zeydan u önerilerde bulunuyor:

Sk ve etkili el ykama alkanl kazann, hijyen kurallarna uyun

Öksürürken aznz mendille veya kolunuzla kapatn

Kapal ortamlarda bulunacaksanz maske kullann

Bol miktarda sv tüketin

Düzenli ve salkl beslenin

C vitamini açsndan zengin besinlere sofranzda bolca yer verin

Bulunduunuz kapal ortamlar sk sk havalandrn

Selamlamak için öpüme alkanln terk edin.

Ana Sayfaya Git