Son bahar uyarısı!

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yiyit'ten "sonbahar" uyarısı "Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Vatandaş da eğer üzerine düşeni yapmaya hazırsa biz güzel bir sonbahara 'merhaba' diyebiliriz" dedi.

Haberler 27.07.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Kovid-19 ile mücadelede a, maske ve mesafenin önemine dikkati çekerek, Biz üzerimize düeni yapmaya hazrz. Vatanda da eer üzerine düeni yapmaya hazrsa biz güzel bir sonbahara merhaba diyebiliriz. Ama u anki veriler sonbahar aynn biraz zor geçeceini söylüyor. çünkü vakalarmz hzla yukarya doru trmanmaya balad. dedi.

Prof. Dr. Yiyit, salgnla mücadelede vatandalar yataksz, tedavisiz, ilaçsz, asz brakmama hedefiyle ciddi bir efor sarf edildiini, bu süreçte birçok hastanenin hizmete alndn, tedavi ekillerinin devaml güncellediini, a tedarikinde büyük iler yapldn ve hatta a üreten ülkelerden biri olma anlamnda da ciddi yol alndn belirtti.

Yiyit, özellikle salk tesisleri anlamnda iyi bir snav verildiini, vatandalarn da 1,5 ylda bu takmn en önemli parças olduunu aktard. Mutasyonlarn bazen virüsü olduu yerden çok daha kötü bir noktaya doru götürdüünü anlatan Yiyit, öyle devam etti:

imdi hayatmza yeni bir mutasyonla yeni bir stres girdi. Bu u demek, yine artan saylar demek. Buna yönelik yeni tedbirler demek. Aslnda 1,5 yllk yol yürüyüümüzde çok ey örendik. Maske ve mesafenin bütün varyantlarda ie yaradn örendik. Bunun ötesinde de tedbirlerin ve uyumun inite ne kadar kymetli olduunu gördük. Hep birlikte vakalar indirebildiimizi gördük. Ülke, vatanda olarak tecrübelendik ve nerede durmamz gerektiini de artk hepimiz biliyoruz. imdi geldiimiz bu kontrollü normalleme döneminde de biraz özlediimiz o hayata dönmenin getirisiyle birlikte, vakalarmz tekrar yukar doru yükselmeye balad. Yeni yol yürüyüümüzde bir gücümüz var, o da a. A ülkemizdeki mevcut, hakim varyant olan Alfa varyant için ilk bata kurguland. Yani iki doz inaktif virüs as ve bir doz mRNA as yeterli gözüküyordu. Ama u an geldiimiz noktada hakim virüs Delta varyant olmak üzere ve etrafmzdaki ülkelerde de hzl bir ekilde hakim virüs oldu. Görünen o ki bizde de sonbahara kadar hakim virüs olacak gibi gözüküyor. Biz de hazrlmz ona göre yapacaz. Bir defa vatanda olarak virüsün bulamasna müsaade ettiimiz sürece o hayatmzdaki korkutucu yeri hep sabit kalacak. Bunu engellemek adna maske ve mesafe bizim olmazsa olmazmz. Dier konu da eer bu iten kalc kurtulmak istiyorsak artk elimizdeki en etkili yöntem toplumsal baklk. Hepimiz ayn anda kovidi atlatamayacamza göre bunu suni bir yolla yapmak zorundayz. Onun yolu da a.

Yeni varyantn bir öncekinden biraz farkl olduunu, daha hzl bulatn aktaran Yiyit, Unutmayalm bu alar bizi yüzde 90lar gibi bir oranda koruyor ve yine maske ve mesafe yanmzda durmak zorunda. A olduk bu i bitti. diyemiyoruz. Ne zaman bu i bitti diyeceiz? Toplumsal olarak hepimizi kurtaracak kadar çok kii a olduunda. Yani yüzde 70-80lerin üzerinde hepimiz amz olup o günleri gördüümüzde belki Mesafeye artk ihtiyaç yok. diyebiliriz ama u an bunu diyemiyoruz. O yüzden de a olanlarn da kendi korumas lazm. ifadelerini kulland.

24 SAAT AI ODALARINDA BEKLEMEYE HAZIR BR DURUMDAYIZ

A olmayanlar da kendileri ve ülkelerinin gelecei için a olmaya davet eden Yiyit, Kendilerini koruyacaklar ama bir ülkenin de geleceini ve belki de sevdikleri birçok kiinin cann kurtaracaklar. Bunu böyle düünmek lazm ve her youn bakma giren, her hastaneye yatan kiinin üzerinde bireysel olarak her birimizin de vebali olduunu unutmamak lazm. Bu ekilde vatandamz bu takmn en önemli parças olarak üstüne düen görevi yaparsa, biz salkçlar zaten dünden hazrz. diye konutu.

Prof. Dr. Yiyit, salkçlarn vakitlerini saylar arttnda pandemi hastanelerinde, dütüünde ise a odalarnda geçirdiini dile getirerek, öyle devam etti:

Vakalarn çk da inii de maksimum çalma ve efor kapasitesini sergileme zamanmz. Biz bundan erinmiyoruz yeter ki insanlar a olsun, biz bu dönemlerde 24 saat a odalarnda beklemeye hazr bir durumdayz. çünkü biliyoruz ki bu dönemki yorgunluumuz, bundan sonra toplum olarak dingin ve rahat geçireceimiz yllarn, aylarn hazrlaycs olacak. Biz üzerimize düeni yapmaya hazrz. Vatanda da eer üzerine düeni yapmaya hazrsa biz güzel bir sonbahara merhaba diyebiliriz. Ama u anki veriler sonbahar aynn biraz zor geçeceini söylüyor. çünkü vakalarmz hzla yukarya doru trmanmaya balad. Vakalar artar, bunun hastaneye yansmalar öyle hemen olmaz. Yaklak bir 7-10 gün sonra hastane bavurularmz artmaya balar. Sonra servis, yat saylarmz, arkasndan youn bakm rakamlarmz, en son da ölüm rakamlarmz büyümeye balar. Lütfen bu zincirleme giden ve sonu kötü biten yol gidiatn vatandamz batan kessin. Yani bu vakalarn artmasna izin vermesin, zincirin en önemli halkas olan en ban en bata kopartalm ki devam gelmesin.

HAFTALIK BAZDA VAKA ARTI HIZIMIZ çOK HIZLI ARTMAYA BALADI

Hastanelerinde ayaktan bavurularda son birkaç gündür art trendi baladn aktaran Yiyit, alama oran düük olan illerde artn daha hzl olduunu ve vakalarn büyük bir ksmnn Delta varyant kökenli olduunu kaydetti.

Prof. Dr. Yiyit, Haftalk bazda vaka art hzmz çok hzl artmaya balad. Diyoruz ya Delta varyant tehlikesine hazr olalm. ite bunu anlatmaya çalyoruz. çünkü bu varyant biraz hzl bulayor. Hzl bulamas vesilesiyle de pozitif vaka saymz hzla artyor. Bunu aslnda çok canl ülkemiz yaad. Bir haftada vakalarmzn nereden nereye geldiini gördük. Bu demek ki ilerleyen haftalarda çok daha temkinli ve hazrlkl olmamz gerekiyor. Ki unu unutmayalm henüz bayram younluumuzun rakamsal yansmasn görmedik. Önümüzdeki hafta onu görmeye balayacaz. Bunu yaamamak adna u an aslnda hepimizin yapabilecei bir ey var. Bir defa bu rakamlar durdurma adna virüsün bulamasn engelleyecek tedbirlerimizi alacaz. Ama her eyden daha önemlisi de mutlaka alarmz tam olacaz. deerlendirmesini yapt.

Alama noktasnda gelecek bir ayn çok önemli olduuna iaret eden Yiyit, Son dalgay kimse unutmasn. Son dalgaya al bir 65 ya üstüyle ve salk çalanlaryla girdik. Hastanelerde yatanlarn gençler olduunu unutmayalm. Ann ne kadar etkili olduunu geçen dalgada test ettik. Dünyadaki örnekleri de ortada. Biz de bu tedbiri üzerimize zrh olarak alalm ve bundan sonra da güvenli yol yürüyelim. diyerek, sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git