Son bir ayda her 100 koronavirüs vakasından 35'ini çocuklar ve gençler oluşturdu

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, son aylarda Kovid-19 vakaları içinde çocuk ve gençlerin oranının arttığına işaret ederek, "Ailelerin 12 yaş ve üstündeki çocuklarına aşı yaptırmaları hem çocuklarının riskten korunmasını hem de virüsün yayılımının önlenmesini sağlayacaktır." dedi.

Haberler 27.10.2021 - 13:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl verilerine göre, son bir aydaki koronavirüs vakalar içinde 19 ya ve altndakilerin oran yüzde 35e ulat. Son bir aylk dönemde, Kovid-19 vakalarnn yüzde 29unu 10-19, yüzde 6sn ise 0-9 yalarndakiler oluturdu.

Doç. Dr. Kaypmaz, son dönemde çocuklar ve gençlerde artan vakalara ilikin açklamalarda bulundu.

Kovid-19un bebek ve çocuklar dahil her yatan insan hasta edebildiini belirten Kaypmaz, Kovid-19a yol açan SARS-Cov-2nin bulacl, mutasyonlar sonucunda artt. Bu durum, özellikle eitim yaamnda ve sosyal ortamlarda daha fazla vakit geçiren, hareketlilii yüksek olan çocuk ve gençlerde vakalarn artmasna yol açyor. diye konutu.

çOCUK VE GENçLERN HASTA OLMADIINA LKN BLGLER DORU DEL

Kaypmaz, Kovid-19a yakalanan çocuk ve gençlerden bir ksmnn hastaneye yatacak kadar hasta olduunu, nadir de olsa bazlarnn da hayatn kaybettiini söyleyerek, Genellikle Kovid-19u daha hafif geçirseler de çocuk ve gençlerin hasta olmadna ilikin bilgiler doru deil. Hastalanmayacaklarn düünerek çocuklarnn maske, fiziki mesafe ve hijyen tedbirlerine uyumunu önemsememek hata olacaktr. Bu durum çocuk, aile ve toplum sal için virüsün yaylm noktasnda risk oluturabilir. dedi.

Hastal herhangi bir belirti göstermeden veya hafif geçiren çocuklarn da virüsü bulatrdklarnn unutulmamas gerektiinin altn çizen Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, öyle devam etti:

çocuk ve gençlerin çounluu, kronik hastal bulunmad, vücutlarnn virüse kar dirençleri fazla olduu için hastal ar geçirmiyor. Kronik hastal, baklk sistemi zayfl olan çocuklarsa erikinler gibi risk tayor. Ailelerin 12 ya ve üstündeki çocuklarna a yaptrmalar hem çocuklarnn riskten korunmasn hem de virüsün yaylmnn önlenmesini salayacaktr.

Kaypmaz, çocuk ve gençlerde alama orannn, ileri ya gruplarna göre daha düük olduunu hatrlatarak, unlar kaydetti:

Dier ya gruplarna göre alama orannn daha düük olduu çocuk ve gençlerde vaka görülme skl artyor. Bu durum, virüsün ev içinde bulamasna yol açyor. Bu kapsamda, Kovid-19un yaylmnn önlenmesi için alanamayan 12 ya altndaki çocuklarn da salgn tedbirlerine uyumunun salanmas gerekiyor. 12 ya altnda olup çocuu a olamayan ebeveynlerin ise alarn yaptrmalar önem tayor. A hakk olan gruptaki çocuklar ve gençlerde alama orannn artmas, virüse kar mücadeleyi daha da kuvvetlendirecektir.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, okullarda u an herhangi bir snfta birden fazla Kovid-19 vakas tespit edildiinde, o snfn kapatldn, okulda ise eitime devam edildiini hatrlatarak, Ne zaman sonlanacan bilmediimiz bir salgn hastalk durumunda yaammz buna göre uyarlamalyz. Eitim de salkla birlikte en öncelikli konudur. Herkesin a olarak ve bireysel tedbirlere uyarak yaamn sürdürmesi, bu hastalktan kurtuluumuzda en etkin yöntemdir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git