Sonbahar Hastalıkları Çocuğunuzun Başarısını Düşürmesin

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve okulda öğrencilerin kapalı ortamlarda bir arada olması ile sonbahar hastalıkları tehlikesi yaklaşıyor. Bu hastalıkların öğrencilerin sağlığını ve okul başarısını olumsuz etkilememesi için anne babalara önemli görevler düşüyor.

Haberler 19.09.2017 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uz. Dr. Alev Conkbayr, sonbahar hastalklaryla ilgili bilgi verdi ve çocuklarn nasl korunmas gerektiini anlatt.

ISI DEKLKLER HASTALIA DAVETYE çIKARTIYOR

Ani ve ciddi s deiiklikleri solunum yollarnn savunma sistemini bozarak taycs özellikle küçük çocuklar olan baz virüslerin üst solunum yollarna kolayca yerlemesine ve kalabalk ortamda kolayca yaylmasna yol açmaktadr. Sonbaharda sk karlalan enfeksiyon hastalklar nezle, grip gibi viral enfeksiyonlar, özellikle bu enfeksiyonlarn zemin hazrlad orta kulak iltihab, akut sinüzit, zatürre ve küçük çocuklarda akut broniyolittir.

SONBAHAR HASTALIKLARINI YAKINDAN TANIYIN ÖNLEMNZ ALIN

Nezle:

Bu rahatszlk sklkla sonbahar ve k aylarnda görülür. Burun tkankl, burun aknts, boazda yanma, kant hissi ve öksürükle kendini gösterir. Balangçta ate olabilir ancak sklkla hafif seyirlidir. Genellikle üçüncü ve beinci günlerde kötüleen hastalk tablosu, yedi ila on günde tam iyileme ile sonuçlanr. çocuklarn ylda 10 kez veya daha fazla, erikinlerinse 2-3 kez nezleye yakalanmas normal kabul edilir. Bol sv tüketmek ve burun için serum fizyolojik kullanlmas önemlidir.

Grip:

nfluenza virüslerinin yol açt üst solunum yolu enfeksiyonudur. Sklkla ani balayan yüksek ate, öksürük, boaz ars, ba ve kas arlar ile kendini gösterir. Ate genellikle 5 gün ya da 1 hafta sürer. Baz antiviral ilaçlar kullanlabilir ancak etki için tedaviye hzl balanmas gerekir ve hastaln seyrini ancak 1-2 gün ksaltr. Bu yüzden ilaç kullanm daha ciddi enfeksiyonlar açsndan risk tayan çocuklar veya hastaneye yatrlmas gereken vakalar için önerilmektedir. Gripten korunmann en etkin yolu, grip asdr. Dünya Salk Örgütü 6 aydan büyük tüm çocuklar ve erikinlere her yl a uygulanmasn önermektedir.

Broniyolit:

Küçük çocuklarda, en sk da 12 ayn altndaki bebeklerde görülür. Belirtiler burun tkankl, öksürük, düük dereceli ate ve hltl solunumdur. Bu rahatszlk sklkla nezle gibi balar, ardndan hlt, solunum güçlüü, sv kayb gibi daha ciddi belirtiler geliir. çocuk ilk birkaç gün kötüleip daha sonra yava bir iyileme sürecine girer. Hastalarn birçou hastal evde atlatr ancak bazen hastaneye yatrlmalar gerekebilir. Hastalk geçtikten sonra da öksürük 2 hafta veya daha uzun süre devam edebilir.

Orta kulak iltihab:

Sklkla nezle, grip gibi enfeksiyonlar takiben gelien ikincil bakteriyel enfeksiyon eklindedir. Özellikle 3 ya altndakileri etkiler. çocukta huzursuzluk, sk alama ve kulaklarn tutma gibi belirtiler olur. çounlukla bakteriyeldir ve doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi gerekir.

Akut sinüzit:

Yine sklkla viral üst solunum yolu enfeksiyonlarn takiben geliir. 7-10 günde tam iyileme beklenirken genellikle burun doluluu ve öksürük art olur. Büyük çocuklarda ba ve yüz arlar da görülebilir. Antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Zatürre:

Sklkla bakterilerle geliir. Tablo birçok ekilde yerleir. Bazen nezle gibi balar ancak arlaarak devam eder. Bazen çocuk tam iyileiyor görünürken tekrar kötüleir. Aniden yüksek ate geliir ve öksürük artar, solunum sknts balar. Sklkla ayaktan antibiyotik tedavisi ile iyileme salanr ancak ciddi vakalar yatrlarak tedavi edilmelidir.

çocuunuzu sonbahar hastalklarndan korumak için 8 öneri

çocuklarnza el ykama alkanl kazandrn

Doru beslenme düzenini kurun ve bol su içmesini salayn

Öksürürken veya haprrken azlarn dirsekleri ile kapatmalar gerektiini öretin

çocuklar ve bebekleri kalabalk ortamlara sokmayn, hasta olduu bilinen kiilerle temas etmesini engelleyin.

Doktoru kontrolünde vitamin ve mineral destei verin

Uyku düzenine özen gösterin

çok kaln ya da çok ince kyafetlerden kaçnn

Ana Sayfaya Git