Sonbahar hastalıklarına dikkat

Uzman. Dr. Saliha Kopan Eynallı’dan uyarı “Hastalıklardan korunmak için ortamın havalandırılması, el temizliği, kalabalık ortamlardan uzak durulması önemli!”

Haberler 08.09.2018 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okullarn açlmas ile birlikte birçok hastalk çocuklar tehdit ediyor. çocuklarda sonbahar ve okul dönemi ile grip, souk algnl, orta kulak iltihab, akut alerjit, zatürre, kzamk, kzl, difteri ve kabakulak hastalklarnn görülme riskinin arttn ifade eden çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Saliha Kopan Eynall, hastalklarda genel etkenin virüsler olduunu belirterek, Solunum yoluyla bulayor. Korunmak için ortamn havalandrlmas, el temizlii ve kalabalk ortamlardan uzak durulmas önemlidir dedi.

Grip, nezlenin aksine daha ciddi bir hastalk

çocuklarda görülme olasl yüksek olan gribin nezleden farklarnn olduunu kaydeden Dr. Eynall, Genellikle souk algnl ile kartrlan grip nezlenin aksine daha ar seyreden, ate, kas arlar, terleme, halsizlik ve ba ars gibi ikyetlerin daha youn yaand çok daha ciddi bir hastalk. Grip olan çocuun okula gönderilmemesi dier çocuklara bulamay önlemek açsndan önemlidir. Korunmak için el temizliine dikkat etmek gerekir. Grip as da koruyuculuk açsndan önemli, özellikle astm gibi altta yatan kronik hastal olan çocuklar alanmaldr diye konutu. Zatürre hastalnn da çocuklarda kas ars, halsizlik, öksürük gibi bulgularla görüldüünü ifade eden Uzm. Dr. Saliha Kopan Eynall u bilgileri verdi:

Bakteriyel zatürrede; ate, titreme, öksürük, sar yeil renkte balgam, göüs ars ve terleme olabilir. Virütik zatürrede; atein yannda ba ars, kuru öksürük, kas ars ve halsizlik gibi gribal enfeksiyon belirtileri görülebilir. Mikoplazma zatürresinde ise en yaygn ikyet öksürüktür. Ar kesiciler, bol sv alm, oksijen destei salanmaldr. Üst solunum yolu enfeksiyonlarnn neden olduu akut alerjit hastalnn bulgularnn ses kskl ve öksürük olduunu belirten Eynall, Soluk borusunun enfeksiyonudur. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarndan 1-2 gün sonra ortaya çkar. Virüsler en sk patojendir. Havlar tarzda öksürük, ses kskl, ate hastaln bulgular arasndadr. Tedavide souk buhar, ate varsa ate düürücüler kullanlabilir uyarsnda bulundu. Virüslerin etken olduu hafif seyirli bir hastaln da souk algnl olduunu söyleyen Uzm. Dr. Saliha Kopan Eynall sözlerini öyle sürdürdü: Belirtiler arasnda haprk, boazda yanma, karncalanma, burun aknts ve öksürük saylabilir. Tedavide istirahat, beslenme destei önemlidir. Özellikle C vitamini tüketimi bu dönemde hastalklara kar kalkan olur. Bakteriyel etmenler çocuklarda orta kulak intihabna yol açar. Tekrarlayan kulak enfeksiyonlarnda geniz eti, allerji akla gelmelidir.

Kzamk, kzl ve kabakulak bu mevsimi sever!

Bulac bir çocukluk ça hastal olan kzamk, özellikle sonbahar ve k aylarnn hastaldr. Yüksek ate, halsizlik, itahszlk, nezle, öksürükle balayan kzamkta gözler yaarr, kzarr, kirpik dipleri çapaklanr. Kulak arkasndan balayan, yüz, boyun, gövde bacaklarda yaylan deri döküntüleri görülür. Döküntüler, büyük lekeler halindedir. Kzamk olan kiinin odas sk sk havalandrlmaldr. yi bakm almayan çocuklarda kzam orta kulak iltihab, zatürre ve beyin dokusu iltihabna sebep olabilir.

Kzl hastal deri döküntüleri, yüksek ate, ba, boyun ve karn arsyla belirti verir. Antibiyotik tedavisine gecikilmeden balanmaldr. Erken tedavi edilmezse böbrek hastal, romatizma, orta kulak iltihab ve zatürreye neden olabilir.

Solunum yoluyla bulaan kabakulak, 5-15 ya aras çocuklarda sk görülür. Sonbahar ve k sonuna doru sk rastlanr. çene alt ve kulak alt tükürük bezlerinin imesi sonucu boynun yan tarafnda yumrular oluur. Erkeklerde testisler de etkilenir. Bol proteinli, yumuak, sv besinler verilmelidir. Korunma alama yoluyla yaplr.

Difteri çok tehlikeli ölüme bile götürür!

Difteri hastalnn ise ölümle sonuçlanabileceini ifade eden Uzm. Dr. Saliha Kopan Eynall, Difteri basilinin neden olduu öldürücü olabilen bir hastalktr. Kuluçka dönemi 1-7 gündür. Bulama, difterili bir kiiyle yakn temasta bulunma, difteri basillerinin bulam olduu eyalarn, yiyecek ve içeceklerin kullanmyla olur. Sonbahar, k mevsiminde görülür. Difteri basilinin yerleim yerine göre, az, boaz, grtlak, göz, göbek, deri ve orta kulak difterisi görülür. Genelde boaz ars, yutma zorluu, burun aknts, ses kskl görülür. Ate olmayabilir. Boyundaki lenf bezleri ier. Hastalk, kalp ve sinir sisteminde hasara ve geçici felçlere sebep olabilir. A ile hastalktan korunmak mümkün diye konutu.

Ana Sayfaya Git