Sonbaharda bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Havaların soğumaya başlaması, iş-okul-çalışma temposunun artması, mevsim geçişine ve yoğun çalışma temposuna ayak uydurmaya çalışılırken halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik halinde bağışıklık sisteminin desteklenmeye başlanması önerildi.

Haberler 02.10.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyetisyen Beyza Vural, bu dönem vücut direncinin dümemesi için baklk sistemini desteklemeye balamann tam zaman olduunu belirterek, tavsiyelerde bulundu. Vural, Baklk sistemini desteklemenin, vücut direncini artrmann en iyi yolu öncelikle doru beslenmektir. Bunun için tüm besin ögelerinin yeterli alnmas gerekiyor. Bir besin ögesinin eksiklii hastalklara kolaylkla davetiye çkaryor. Meyve ve sebzeler içinde bulunan polifenolik bileikler sayesinde baklk sisteminin desteklenmesi açsndan önemlidir. Günde üç porsiyon yeil sebze, iki porsiyon meyve tüketimi, düzenli uyku, yeteri miktarda su tüketimi, hareket etmek ve fazla kilolardan kurtulmak baklk sistemimizi güçlendiren balca yöntemlerdendir. Bunun yan sra baz önemli bitkisel takviyeler ile mevsim geçilerinde vücut direncinin artmasna katkda bulunabilirsiniz dedi.

Baklk sistemi savunucusu ekinezya

Önemli bir bitki olan ekinezyann enfeksiyonlara kar savaan hücrelerin uyarlmasn salayarak baklk sistemini güçlendirdiini kaydeden Diyetisyen Beyza Vural, Ekinezya, vücudun enfeksiyonlara kar direncini artrr. Üst solunum yolu enfeksiyonlarnda semptomlarn hafiflemesinde yaygn olarak kullanlabilir. çerisinde bulunan polisakkaritler, glikoproteinler ve akrilamitler baklk sistemini canlandrr, virüs ve bakterileri basklar. çay olarak tüketmek en pratik seçenektir tabi uzunca süre kullanmamakta fayda var diye konutu.

Hastalklara kar kalkan oluturan Beta Glukan

Vücudun savunma elemanlarn uyararak baklk sistemini dengeleyen önemli polisakkarit maddelerden birisinin de Beta Glukan olduunu dile getiren Vural, Beta glukann kayna yulaf, çavdar, arpa gibi tahllardr. Baklk sistemini kuvvetlendirmenin yan sra mikrobiyal enfeksiyonlar, diyabet ve yüksek kolesterol tedavisinde de etkilidir. Bu dönemde beslenmenize bir miktar yulaf ekleyebilirsiniz eklinde konutu.

Vücut direncinin desteklemek için ar poleni

Beyza Vural, vücut direncinin desteklemesi için günde 1 tatl ka ar poleni tüketilebileceini ifade ederek, Arlar nektar toplayp kovanlarna geldiklerine çiçeklerden geçen polenler kovan önündeki tel kafeslerden geçerken dökülür. Bu polenler arclar tarafndan toplanarak ar poleni olarak kullanlr. Aminoasit, karbonhidrat ve polifenolik maddeler içermesi nedeniyle besleyici özellii yüksektir. Vücut direncini desteklemek amacyla günde 1 tatl ka kullanlabilir. Ancak polen alerjisi olanlarn tüketmemesi gereklidir dedi.

Barsaklarn sal için probiyotikler

Barsaklarn son zamanlarda ikinci beyin olarak adlandrlp barsak salna oldukça dikkat çekildiini söyleyen Diyetisyen Beyza Vural, Baklk sisteminin dengelenmesinde probiyotik bakteriler önemli rol oynuyor. Barsaklarmzda hali hazrda bulunan, salmza katkda bulunan bakterilerdir. Baklk sistemini düzenleyerek hastalk yapan mikrobiyal ajanlarn büyümesini basklar. Enfeksiyonlarn tedavisinde ve enfeksiyonlara yakalanma sklnn azalmasnda mutlaka kullanlmaldr tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git