Sonbaharda Duygu Değişimlerine Dikkat!

Uzman Klinik Psikolog Pelin Su Uzun konu ile ilgili bilgiler verdi. Her mevsim yeni bir başlangıç gibidir. Buna ayak uydurmak adına ruhumuzu ve zihnimizi mevsimlere hazırlamak oldukça önemlidir. Mevsimsel değişikliklerin ruhsal durum, enerji düzeyi, uyku süresi, iştah, yemek alışkanlıkları ve sosyal yaşantıyı etkileme derecesi mevsimsellik olarak tanımlanır özellikle kış aylarıyla birlikte ortaya çıkan mevsimsel depresyonun etkilerine dikkat etmekte fayda vardır.

Haberler 04.10.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevsimsel deimeler yalnz insanlarda deil, youn bir biçimde doa ve hayvanlarda da olumaktadr. Mevsimsel depresyon yerine k depresyonu terimi de kullanl hastada mevsimle dorudan ilikili bir psikososyal stres (mevsimsel isizlik gibi) varsa bu tan konulur. Fotoperiyodik görüe göre yaz ve k aylarndaki gün periyodu ile gece melatonin salnm süresindeki farkllklar yatkn kiilerde depresyon ata gelimesine sebep olmaktadr.

SONBAHARDA DUYGU DEMLER

Sonbahar mevsiminde güne ndan faydalanamamann sonucunda; insanlarda beyinde baz merkezler (Nucleus Raphe) uyarlamadndan serotonin yapm çok azalr ve bu durumlarda melatonin art ile seyreden depresyon durumlar yaanr. Bu insanlara özellikle sonbahar mevsimlerinde imkn bulduklarnda ve gördüklerinde sabah doan ve akam batan günei seyretmeleri tavsiye edilir. Bu saatlerde alçakta olan günee baklabilir, zayf olduu için retinaya zarar vermez ve klar krlmadan göze gelir, krlmadan gelen klarn daha faydal olduu bildirilmektedir.

Ana Sayfaya Git