Sonbaharda göz hastalıklarına dikkat

Sıcak ve kısmen daha kuru geçirdiğimiz yaz mevsiminin ardından iyice yorulan ve kuruyan gözlerimizi bu kez de sonbahar mevsiminde yeni tehlikeler ve hastalıklar beklemektedir.

Haberler 16.09.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbahar demek sadece yamur ve sararan yapraklardan ibaret bir mevsim olarak düünülse de, her mevsimin kendine özel vücudumuzda meydana getirdii etkileri göz ard etmemek gerekmektedir. Özellikle ülkemizde sonbahar dönemi hava deiimlerinin en sk gözlendii ve buna bal olarak üst solunum yollarnda skntlarn en fazla yaand mevsimdir. Üst solunum yollar ile beraber gözlerimizde bu mevsimden kendine düen pay alr.

Dr. çalayan Aksu, Genellikle souk algnl bulgular gösteren ve basit bir nezle olarak geçitirilen adenoviral kaynakl enfeksiyonlar gözlerde ciddi enfeksiyona ve hatta buna bal kalc görme bozukluklarna sebep olmaktadr.

Öncelikle bir gözde balayan ar,kzarklk, yanma, batma, gözde yabanc cisim hissi ve sabahlar gözleri açamayacak derecelere varan çapaklanma ikayeti, adenoviral konjonktivit denilen ve halk arasnda göz nezlesi olarak tabir edilen hastaln ilk belirtileri olabilir. Bulacl oldukça yüksek olan bu hastalk özellikle toplu tama araçlar ve kalabalk ortamlarda hzla yaylmaktadr.Aile bireylerinden birinde balayan göz nezlesi,dikkat edilmedii ve ortak kullanlan kiisel eyalar sayesinde tüm aileyi etkilemektedir.

Zamanla her iki gözde ayn durumun olmas kiiyi gerek sosyal hayatndan,gerekse i hayatndan uzaklamasn salayacak boyutlara gelebilir.Hastalk ikayetleri azalsa dahi ilerleyen dönemde hastaln iyilemesine ramen gözümüzde oluturduu tahribat görmede puslanma ve hatta az görmeye dahi sebep olabilir.Bu sebeple göz nezlesi geçirdiini düünen veya benzer ikayetleri olan kiilerin en yakn göz doktoruna müracaat ve tam iyileme salanana kadar tedavi ve takibi yaplmaldr.diye ifade etti.

Mevsim deiikliklerinde en sk görülen göz hastalklarndan birisi de kuru göz hastaldr diye belirten Dr.-Aksu sözlerine öyle devam etti; Günümüzün en büyük problemlerinden biri haline gelen göz kuruluu özellikle rüzgarl ve kuru bölgelerde daha sk karmza çkmaktadr.

Gün içinde sürekli kullanr hale geldiimiz akll telefonlar,tabletler ve bilgisayar monitörleri göz kuruluunun en büyük sebebidir.

Ekran nn ayarlanmas yada filtreler ksmen ie yarasa da,ekrana bakarken farketmeden göz krpma refleksimizin azalmas ve gözün havayla temas süresinin artmas asl etkenlerdir.

Sonbaharda okullarn açlmas ve devlet dairelerinin daha youn ekilde çalmaya balad göz önüne alnrsa,sonbahar göz kuruluunun pik yapt bir dönem denilebilir.

Göz kuruluunda gözde yanma,batma,gözde kum varm hissi,özellikle akamlar gözde yorgunluk ve sabahlar göz açarken zorlanma gibi belirtiler olabilir.Göz kuruluu ciddi görünmese dahi ilerleyen durumlarda gözde görme bulankl ve kontrast görmede azalma gibi ikayetlere sebep olabilir.Bu ikayeti olan hastalarmzn hekim tarafndan uygun görülen tedaviyi aksatmadan kullanmas önem arz etmektedir.dedi.

Dr.çalayan Aksu,Ve son olarak genelde ilkbahar aylarnda daha sk görülen fakat sonbahar zamannda görülme skl artan alerjik konjonktivit. Hava deiiminin youn yaand mevsimlerde görülme skl artan alerjik konjonktivit genelde bünyesel alerjisi olan yada alerjik hastalklara yatknl olan bireylerde gözde kzarklk ve kant ile kendini gösterir. Souk uygulama ksmen rahatlk salasa dahi allerjiye sebep olan etken ortadan kalkmad takdirde tam iyileme salanama.

Etkeni uzaklatrmak zor olduu için daha çok semptomatik dediimiz yani ikayetleri geçici olarak azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadr.Göz alerjisinde en önemli konu ilerleyen dönemlerde ve alerjinin süreklilii durumunda gözümüzde yapaca kalc hasarlardr. Ayrca sürekli ve iddetli göz kamann Keratokonus denilen, ilerleyici ve çok ciddi göz hastal yapaca ve keratokonus denilen hastaln da ierlemesi durumunda görmeyi kalc olarak azaltaca ve hatta göz nakli yaplmas gerekecek kadar sorun tekil edecei unutulmamaldr. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git