Sosyal medyada fazla vakit geçirmek uyku bozukluklarına yol açıyor

İngiltere Glasgow Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sosyal medyayı günde üç saatten fazla kullananların 23.00'ten sonra yatma ve gece uyanma olasılıklarının çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Haberler 16.02.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngiltere Glasgow Üniversitesinde yaplan aratrma sonuçlarn paylaan Survivor Dijital Medya Pazarlama Ajans Bakan Reyhan Açkelli, Aratrmaya katlanlarn üçte biri Instagram, WhatsApp ve Facebook gibi uygulamalara be saat veya daha fazla zaman harcyor. 13 ila 15 yandaki çocuklar uyumadan önce cep telefonlarna baktklarndan dolay yatma vakitlerini erteliyor ve sabah uyanmakta zorlanyorlar dedi.

Konu ile ilgili deerlendirmelerde bulunan Reyhan Açkelli, Gittikçe daha fazla insan uyumadan önce telefonlarn kontrol ediyor. Bu, gençler arasnda bir sorun gibi görünebilir, ancak yalnz deiller. Tüm ya gruplarndaki cep telefonu sahiplerinin yaklak yüzde 75i uyku öncesinde cep telefonlarna baktklarn kabul ediyor ve neredeyse yars sosyal medya platformlarn günde en az bir kez ziyaret ettiini söylüyor. Aratrmaclara göre, sosyal medyaya ara vermek uyku alkanlklarnn düzelmesine ve kaliteli uyku süresinin genel kalitesinde fark yaratabilir diye konutu.

KORONAVRÜS SOSYAL MEDYA KULLANIMINI ARTIRDI

Koronavirüs salgnn sosyal medya kullanmnda yaratt arta dikkat çeken Açkelli, Fakat ne yazk ki Kovid-19 salgn nedeniyle okullarn uzaktan eitime geçmesi, ayn zamanda birçok i yerinin de evde çalma düzenini tercih etmesi nedeni ile geçtiimiz yldan bu yana sosyal medya kullanmnda çok fazla art yaand. Ve bu hiç artc deil, imdi hepimiz her zamankinden daha fazla bilgi sahibi olmaya, elenmeye ve bal kalmaya çalyoruz ifadelerini kulland.

Uzmanlarn ortalama bir yetikinin gecede 5 ila saat 7 kaliteli uyku almasn önerdiine dikkat çeken Açkelli, sosyal medyann uyku miktarn ve kalitesini etkilediine dair iaretler arasnda yorgunluk ve sabahlar tamamen dinlenememi hissederek uyanmamak saylabilir dedi.

TELEFONUNUZU YATAK ODANIZDAN UZAK TUTUN

Sosyal medyay potansiyel olumsuz etkileri en aza indirmeye yardmc olacak ekilde kullanmann üç ipucunu paylaan Açkelli, Aratrmalar, mobil cihazlar ve bilgisayarlar tarafndan yaylan mavi n, vücudun doal uyku hormonu olan melatonin üretimini engellediini gösteriyor, bu da sosyal medya kullanm ile uykusuzluk arasnda bir balant olduunun ispat niteliinde bu nedenle uyumaya giderken telefonunuzu baka odada brakmanz kaliteli bir uyku için önemli bir adm olacaktr diye konutu.

BLG KRLLNE KARI DKKATL OLUN

Açkelli, Sosyal medyada gündem çok hzl deiiyor ve bu elencelidir, zamann nasl geçtiini anlamamamza neden olur. Fakat kitap okumak, el becerisi gerektiren hobilerle uramak da zihnin farkl çalmasn salamaya yardmcdr ve daha dinlenmi ve dinç hissetmenizi salarlar. Sosyal medya ve dier dijital platformlar söylentilerin, mitlerin ve yanl bilgilerin yaylmasna yardmc olabilir dedi.

Sosyal medyadaki bilgileri deerlendirirken u yönergeleri izleyin diyen Açkelli, Resmi hükümet veya salk hizmetleri web siteleri ve sosyal medya kanallar gibi güvenilir kaynaklar kullann. Haberin güvenilirliini teyit etmek için kaynaktan gelen dier bilgileri, balantlar ve haberde yer alan kaynaklar da dhil olmak üzere tüm verileri farkl platformlar üzerinden aratrn. Deerlendirmeleri tek bir kanal üzerinden yapmayn eklinde önerilerini sralad.

Ana Sayfaya Git