Sosyal mesafe iki metre olsun

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre 8-14 Şubat tarihleri arasında oransal olarak en çok vakanın görüldüğü ilk 5 ilin yer aldığı Karadeniz için mutasyon virüs uyarısı yapıldı. Prof. Dr. Faruk Aydın, “Bulaşın bir buçuk misli arttığı ispatlanmış durumda. O nedenle maske mesafe ve hijyen kurallarını daha da arttırmamız gerekiyor. Kalabalıkta çift maske kullanılmalı. Mesafede de 1 buçuk metreden 2 metreye çıkartılması önemli” dedi.

Haberler 22.02.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl covid19.saglik.gov.tr adresinde Türkiye haritas üzerinden yaymlanan verilere göre, 8-14 ubat 2021 tarihleri arasnda Covid-19 vaka saylarnn nüfusa oranla en fazla olduu iller sralamasnda ilk 5 srada Karadeniz Bölgesinden Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun yer ald. Karadeniz Bölgesinde çalmalarn sürdüren filyasyon ekipleri, son günlerde koronavirüsün en fazla cenaze namazlar, taziye ve aile içi ev ziyaretlerinde yayldn tespit etti. Vaka saylarnn oransal olarak en yüksek olduu illerde hafta sonu kstlamalarnda ilçe geçilerine, köy ve mahallelere çklara yasak getirildi, cenaze namazlarna katlm 30 kii ile snrlandrld. Uzmanlar da, vaka saylarnn en yüksek olduu iller sralamasnda ilk 5 ilin yer ald Karadeniz için mutasyonlu virüs riskini hatrlatarak, tedbirlere uyulmas çarsn yineledi.

KURALLARI DAHA DA ARTTIRMAMIZ GEREKYOR

Prof. Dr. Faruk Aydn, Türkiyede ve Karadenizde yaylm gösterdiine dikkat çektii mutant virüsle bulacln 1.5 kat arttn vurgulad. Aydn, Ülkemizde artk 3 mutasyon da var. Mutasyonlu virüs çallabilen kitler de çalma merkezlerinde ve bizde de var. Maalesef u ana kadar çaltmz ngiliz mutasyonu idi. Ama bu günden itibaren Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu da çalabilir kitlerimiz geliyor. Dolaysyla bundan sonra mutasyonlularn da nereden köken aldn görebileceiz. Bu ehirde de mutasyonlu saysnn belli bir sayya ulatn biliyoruz. Mutasyonun da etkili olabileceini söyleyebiliriz. Ancak bütün pozitif vakalarda çalmadmz için tek parametrenin o olacan söylemek imdiden doru olmaz. Bütün pozitiflerimizle çalp mutasyonun hangi oranda olduunu görmek gerekiyor ki doru sonuçlara ulaabilelim dedi.

MESAFEDE 2 METRE ÖNERS

Prof. Dr. Aydn, mutasyonlu virüsün yeni bir dalga oluturma tehlikesi olduunu da kaydederek, Bulan 1.5 misli artt ispatlanm durumda. O nedenle maske mesafe ve hijyen kurallarn daha da arttrmamz gerekiyor. Bir arada bulunmay eskiden 15 dakika diye ifade ederken imdi 10 dakikaya, maskenin standart bir maske olmas çok önemli olmuyorsa çift maske kullanlmal. Mesafede de 1 buçuk metreden 2 metreye çkartlmas önemli. Mutasyonlarn Karadenize ulamas ve yaylmas sonucu riskin giderek büyüyeceini, arzu etmediimiz, bir daha yaamak istemediimiz Kasm ayn bir daha yaatma ihtimali var. Bunu da yeni bir pik veya dalga olarak isimlendirmek mümkün diye konutu.

Ana Sayfaya Git