Soya içerikli çikolatalar erken ergenliğe neden olabiliyor

Soya içerikli çikolatalar erken ergenliğe neden olabiliyor.

Haberler 13.11.2017 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erken ergenliin son yllarda hzla artan bir endokrin problem olduunu belirten Prof. Dr. Selim Kurtolu, Erken ergenlik kz çocuklarnda 8, erkek çocuklarnda ise 9 yandan önce sekonder seks karakterlerinin ortaya çkmasdr. Kz çocuklarnda göüs, erkek çocuklarnda ise yumurtalk büyümesi ilk bulgulardr. Bunun dnda erkek ve kz çocuklarda koltuk alt ya da etek bölgesinde görülen tüylenme de ön bulgu olabilir dedi.

Endüstriyel beslenme en önde gelen neden

Erken ergenlikte genetik nedenlerin yan sra, yaam ve beslenme tarz, hava kirlilii ve temiz gdaya ulamn önemli etkenler olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Selim Kurtolu, Bu olumsuz etkenlere genel anlamda endokrin bozucu maddeler deniyor. Bu maddelerin banda soya ürünleri geliyor ve östrojen hormonu gibi etki gösterdii için erken ergenlie yol açyor. çerisinde soya lesitini ad verilen katk maddesinin bulunduu çikolatay bunlarn banda sayabiliriz. Yine içeriinde soyal katk maddesi bulunan bisküviler, bunlarn dnda sucuk, salam, sosis, mayonez, ketçap, cips gibi endüstriyel ürünler de erken ergenlii tetikliyor. Ayrca lavantann direk kullanlmas ya da lavanta içerikli du jeli, ampuan ya da kozmetik ürünler, yine çay aacnn kullanld kozmetikler, rezene çay, içinde ZEA ad verilen mantar toksini olutuu için msr konservesi de erken ergenlie yol açyor. Oyun hamurlar ile çok oynamak, yüzeyinde endokrin bozucu olduu bilinen fitalat maddesi bulunduu için plastik bardaklar ile meyve suyu ve kola kutularnn beyaz ksmndaki plastik içerikli maddeler, -içme sularnn plastik ielerde günete braklp sonra içilmesi, k döneminde domates ve salataln kabukla yenilmesi ve tavuun derisiyle tüketilmesi de önemli erken ergenlik nedenleri arasnda yer alyor diye konutu.

Kz çocuklarnda daha çok görülüyor

Erken ergenlik probleminin daha ziyade kz çocuklarnda görüldüünün altn çizen Kurtolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Erken yata vücudunda meydana gelen deiiklikler kz çocuklarn strese sokmakta, eer tedavi edilmez ya da tedavi edilemeyecek duruma gelmise erken adet görmesi de arkadalar arasnda problem oluturmaktadr. Ayn zamanda hem erkek hem kz çocuklarda erken ergenlik boy ksalna neden olmaktadr. Erkenden östrojene maruz kalan bir bünyede meme kanseri ve rahim kanseri riski de artmaktadr. Ayrca bu durum Sosyal Güvenlik Kurumuna da ar bir ilaç yükü getirmektedir.

Ana rahminden itibaren önlem alnmal

Erken ergenlikle mücadelenin, çocuun ana rahmine dümesinden itibaren balamas gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Selim Kurtolu, çocuklarn beslenmesi ve kadn doum kontrollerinin düzenli yaplmas lazm. çünkü küçük ya da iri doan bebeklerde erken ergenlik daha çok görülmekte; hem küçük hem de iri doan bebeklerde 5-6 yalarnda görülen kilo fazlal ve bunun neticesinde oluan fazla ya dokusu leptin ad verilen hormonun salglanmasna yol açmakta, bu da erken ergenlii uyarmaktadr. Onun için çocuklarn spora yönlendirilmesi, onlara dengeli ve düzgün beslenme bilincinin kazandrlmas ebeveynlerin en önemli görevlerindendir ifadelerini kulland.

Lesitin nedir?

laç sektöründe ve baz hazr gda maddelerinde emülgatör yani en basit anlamyla, su ve ya birbirine balamak için kullanlan lesitin en çok soya ve ayçiçekten üretilmektedir. Son yllarda soya bitkisi ile ilgili olarak çkan GDO tartmalarndan dolay, soya ürünleri ve dolaysyla soya lesitini baz çevrelerce üpheli olarak deerlendirilmekte, ayçiçek lesitini daha salkl bir alternatif olarak görülmektedir.

Ana Sayfaya Git