Spiral rahim ağzı kanserini önlüyor

Servikal (rahim ağzı) kanseri, kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türü. 2030 yılına kadar senede 710 bin kadın serviks kanserine yakalanacak ve yılda 383 bin kadın ölecek!

Haberler 20.12.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kansere yakalanma skln azaltmak için pek çok tarama programlar gelitirilse de gittikçe zorlaan hayat koullar ve ülkeler arasndaki ekonomik uçurumlarn gittikçe artmas ne yazk ki kanserin yaylmn önleyemiyor.

Ancak sevindirici haber yine bilim dünyasndan geldi. Dünyada en sk kullanlan geçici doum kontrol yöntemlerinden biri olan spiralin sadece istenmeyen gebelikleri önlemekle kalmad, rahim az kanserini de önledii ortaya çkt.

YÜZDE 30 DAHA AZ YAKALANIYORLAR

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, bu önemli bilimsel keif hakknda u bilgileri verdi:

Spiral kullananlar, hiç kullanmayan kadnlara göre, yüzde 30 daha az rahim az kanserine yakalanyor.

Peki hangi mekanizma bunu salyor?

çok iyi biliyoruz ki, kanser öncesi lezyonlarn kaynakland bölge rahim az kanalnda yer alan transformasyon bölgesidir. HPV enfeksiyonlarnn hedef seçtii bu bölge ayn zamanda hücreler yoluyla oluan baklk yant için de önem tamaktadr.

Spiralin yerletirilmesi esnasnda bu bölgeye yaplan giriim, buradaki hücreleri uyarmakta ve onlarn tepki vermesini salamaktadr. Yani ilem esnasnda oluan doku travmas, buradaki baklk sistemini uyararak, ataa kaldrmaktadr. Oluan bu immun yant da HPV enfeksiyonunu ve kanser öncesi lezyonlar temizlemektedir. Spiralin devamllnda oluan lkal mukozal enfeksiyon ve burda gelien küçük iltihabi adacklar sayesinde de bu koruyucu etki devam etmektedir.

nvaziv (saldrgan) rahim az kanseri, rahim içi araç (spiral) kullananlarda 1/3 orannda daha az görülüyor. Bu durum, özellikle düzenli kanser taramas yaptramayan, az gelimi ve uzman doktora ulama imkannn snrl olduu insanlarn yaad bölgeler ve ülkeler için çok ama çok faydal bir etki.

Ana Sayfaya Git