Spor yapanlarda fıtık problemine dikkat

Dr. Hamdi Koçer, “Kasık fıtıklarına sporcularda daha sık rastlanır. Özellikle ikili mücadele gerektiren futbol benzeri sporlarda adale yırtılmasına bağlı direk fıtıklar ortaya çıkar. Sporcularda görülen kasık fıtıkları hem tanı hem tedavi açısından bazı zorluklara sahiptir.

Haberler 19.09.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sporcu ftklar ilikten önce ar ile balayabilir. Sporcunun aktif spor imkann kstlar. Ameliyat sonras hastann spora dönü beklentisi ayrca bir profesyonel bask oluturur. Bu zorluklara ramen doru tan ve uygun tedavi ile sporcunun iine hzla geri dönmesi mümkündür dedi.

Sporcu ftklarnn dier ftklar gibi önce kaskta ilik ile balamayabildiini ifade eden Dr. Koçer, Daha çok nokta ft eklinde kask ars ile ortaya çkar. Kask arlar sporcularda sadece ftk nedeni ile olmaz. Kask ars yapan dier nedenlerden ayrt etmek zaman zaman çok zor olabilir. Sporcu ftklarnda tan için ileri tetkikler sklkla gerekir: ultrason ve hatta MR incelemesi ile bölgeyi incelemek gerekebilir. Eldeki tüm tetkiklerin kullanlmasna ramen tan konamayan sporcular olabilir. Nadir de olsa laparosopik ameliyat ile tannn teyit edildii durumlar yaanabilir. Karn duvarn oluturan adalelerde yrtk görülmesi ile direk ftk tehisi konur. Sporcularda direk ftklar daha fazla görülür diye konutu.

Bütün kask ftklarn yama ile onarmak gerekir

Yamay ftn olduu yere iki yöntemle yerletirmenin mümkün olduunu kaydeden Dr. Koçer, Açk ve kapal (laparoskopik) yöntem. Açk yöntemde yaklak 10 cm uzunluunda tek bir kesi yaplrken, kapal yöntem 3 küçük delikten gerçekletirilir. Her iki yöntemden sonra da hasta ayn gün taburcu olabilir ancak kapal ameliyattan sonra spora dönmek çok daha ksa sürede mümkündür. Laparoskopik ameliyatlarn en fazla avantaj salad hastalar sporculardr. Bu yöntemle yaplan bir ameliyattan 2-3 hafta sonra antrenmanlara geri dönebilir. Buna karlk açk ameliyat sonras bu süre çok daha uzun sürebilir. Sporcularda ameliyat hazrl ile ilgili en zor ksm kesin tannn belgelenmesidir. Sadece ar ile seyreden küçük adale yrtklarnn pubis iltihaplar veya baka yumuak doku zedelenmesinden ayrt edilmesi için genellikle ileri tetkik yöntemleri gerekir. Tan sonras ameliyata karar verildikten sonra, ameliyat günü direk hastaneye gelip yat yaplmas yeterlidir. Anestezi muayenesi ve standart tetkikleri takiben ameliyat gerçekletirilebilir ifadelerini kulland.

Sporcularn ameliyat sonras beklentisinin en ksa süre içinde spora geri dönmek olduunu belirten Dr. Koçer, Kapal ameliyatlardan sonra bu süre daha ksadr. Sporcunun yapt spora göre deimekle beraber 2-3 hafta içinde antrenmanlara balanabilir. Müsabakalara geri dönü süresi mücadeleci sporlarda biraz daha uzun zaman alabilir. Kesin süreler için ameliyatnz yapacak hekim ile ameliyat öncesi ve sonras konuup bilgi almanz öneririz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git