Spor yaparken, kalp krizi riskine dikkat

KARDİYOLOJİ Uzmanı Dr. Ali Eminlatif, "Fazla kilolardan kurtulmak isteyenler, ağır sporlar yapmak yerine; yürüyüş, yüzme ve koşma gibi hafif sporlar tercih etmeliler. Yemek yedikten hemen sonra yapılan spor da kalp açısından ciddi risk oluşturuyor" dedi.

Haberler 12.06.2018 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Ali Eminlatif, insan saln tehdit edici en büyük risk unsurlarndan biri olan ve hem ülkemizde, hem de dünya genelinde en büyük ölüm nedeni olarak gösterilen kalp krizinden korunma yöntemlerine dair önemli bilgiler paylat.

Özellikle son yllarda sporcular üzerinde art gösteren ölümlü kalp krizi vakalar, spor ve kalp krizi arasndaki ilikiyi tartma unsuru haline getirirken, Özel Hayat Hastanesinden Kardiyoloji Uzman Dr. Ali EminLatif; kalp krizi riskinin her an geliyorum dediine dikkat çekerek, genç yal demeden, herkesin bana gelebilen bu tehdit ile ilgili dikkat çekici paylamlarda bulundu.

Kalp krizinin aniden ortaya çktn ancak bu ihtimalin, uzun yllarn etkisiyle gerçekleen çok ciddi bir salk sorunu olduunu anmsatan Uzm. Dr. Ali EminLatif, kalp hastalklarnn önlenebilir hastalklar grubunda bulunduunu belirterek, hekim kontrolünde gerçekletirilen tedavilerin baarl sonuçlar ortaya çkardn söyledi.

Özellikle son yllarda, ülkemizde ve dünyadaki kalp krizi sonucu yaanan ölümlü sporcu vakalarn da hatrlatan Uzm. Dr. Ali Eminlatif; Spor yapanlarn salk muayenelerini düzenli ekilde yaptrmas gerekiyor. Özellikle spora yeni balayan ve fit olmadan ar spor (body, fitness vb.) yapan kiilerde, dier spor yapan kiilere göre kalp krizine yakalanma riski daha fazla. Fazla kilolardan kurtulmak isteyenler, ar sporlar yapmak yerine; yürüyü, yüzme ve koma gibi hafif sporlar tercih etmeliler. Yemek yedikten hemen sonra yaplan spor da ciddi risk oluturuyor açklamalarnda bulundu.

PEK çOK BELRTS VAR

Her yl binlerce insann kalp krizi geçirdiini ve bunlarn da 3/1nin kadn olduuna dikkati çeken Dr. Eminlatif, çocukluktan itibaren gelen dengesiz beslenme süreci, genetik yap, stresli ve hareketsiz yaam, sigara kullanm, kolesterol, yüksek tansiyon ve eker hastal gibi sebepler, yava yava damarlar tkayp kalbi etkileyerek, koroner arter hastalna yol açar ve bir gün aniden kalp krizine sebebiyet verir. Kalp krizi göüste, kollarla birlikte boyuna vuran bir bask eklinde terleme, göüs ars, nefes darl, çarpnt gibi pek çok belirtinin ayn anda veya ayr ayr ortaya çkmasyla görülür dedi.

TEDAVS MÜMKÜN

Önlenebilir hastalk grubu içerisinde yer alan kalp hastalklarnn ve kalp krizinin genetik, ya ve cinsiyet gibi deitirilmesi mümkün olmayan faktörler dnda, mevcut durumlarn tedavi edilmesi ile tehdit aamas en az seviyeye indirilebilir diyen Dr. Eminlatif, Düzenli egzersiz, 45 ya üzerinde kardiak açdan yüksek riskli hastalarda doktor kontrolünde asprin kullanlmas ve kilo kontrolü ile risk süreci azaltlabilir ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git