Spora dikkat!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs sürecinde bulaşıcı hastalıklardan daha tehlikeli boyutlara ulaşabilen hareketsiz yaşam tarzı da arttı. Virüs bulaş korkusundan dolayı evlerde daha çok vakit geçiren bireyler ise çareyi sporda arıyor. Fakat uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra kontrolsüz spora başlamanın sporcu hastalığı olarak bilinen ‘Stres Kırığı’ sorununa neden olabileceğini vurgulayan Fizyoterapist Ali Menoğlu, “Bu nedenle bir uzman kontrolünde sportif faaliyetleri gerçekleştirmek gerekiyor. Kişilerde çok hareketsiz kaldım egzersiz şiddetini de arttırayım düşüncesi hakim. Bu yanlış bir algı. Stres kırıklarının önlenebilmesi için doğru beslenme, uygun ayakkabı seçimi ve ekipman kullanımı, iyi zeminde egzersiz yapmak ve egzersiz şiddetinin iyi ayarlaması gerekiyor” dedi.

Haberler 27.02.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs ile birlikte hareketsiz kalma süreleri de tavan yaparken bu durum kilo art, diyabet gibi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Kiilerde bu kötü gidiata dur demek için ya yaam alanlarnda ya da spor merkezlerinde spora balyor. Ancak uzun süre hareketsiz kaldktan sonra yaplacak kontrolsüz sportif faaliyetler salk sorunlarna neden olabiliyor. Bu sorunlarn banda ise kemikteki küçük çatlaklar eklinde kendini gösteren stres kr geliyor.

DORU AYAKKABI SEçM

Kemik saln tehdit eden stres kr özellikle sporcularda, sk sk topuklu ayakkab giyen kadnlarda, koucularda ve uzun süreli yürüyü yapan kiilerde görülüyor. Ayakkab seçiminin kemik sal için önemli bir faktör olduunu dile getiren Fizyoterapist Ali Menolu Stres krklar anatomik, biomekanik ve hormonal nedenler gibi bir çok parametreye bal olarak oluabilmektedir. Etiyolojisi incelendiinde kas iskelet sistemi bozukluklar, biyomekanik deformiteler, fiziksel fitness seviyesi, uyku, cinsiyet, beslenme, sigara ve alkol gibi alkanlklarla birlikte genetik özelliklerin etkili olduu görülmektedir. Bunlarn dnda antrenman programnda ve sklnda deiiklik, uygun olmayan ekipman kulanm, uygun olmayan zemin gibi çevresel etkenler de stres kr oluma riskini arttryor. Stres krnn kadnlarda görülme skl erkeklere oranla daha fazladr. Ayrca osteoporoz, uzun süreli kortizon kullanm, romatolojik hastalklar, tiroid hastal, diyabet, karacier hastal olan kiilerde stres kr oluma riski bu hastal olmayan kiilere oranla daha yüksektirifadelerinde bulundu.

D VTAMN TAKVYES ÖNEML

Stres krklar erken dönemde röntgende görülmediini dile getiren Menolu, sözlerine öyle devam etti: Bu nedenle erken tan için MR ile görüntüleme gerekiyor. Ayrca tedavi srasnda hekimin tavsiyesi üzerine D vitamini ve kalsiyum takviyesi alnabilir. Tedavide öncelikle ksa süreli immobilizasyon, stres krnn derecesine göre breysleme veya alç yaplr. Erken dönemde amaç ary azaltp iliin inmesini salamaktr. Bu aamada ar snrnda eklem hareket açkl ve germe egzersizleri, kontrast banyo uygulamas, souk uygulama, Tens, kesikli ultrason, manyetik alan tedavisi uygulanr. Devam eden süreçte kuvvetlendirme egzersizleri, denge, koordinasyon, proprioseptif eitim çalmalar yaplr. Hekimin tavsiyesi üzerine D vitamini ve kalsiyum takviyesi alnabilir

Ana Sayfaya Git