Spora yöneltin!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisi, özel ihtiyaçlı çocuklara fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimleri açısından çok daha zor bir süreç yaşattı. Pandemi, iş yoğunluğu veya yorgunluk sebebiyle çocuklarını dışarıya, parka götüremeyen ebeveynlerin evde çocuklarının temel hareket becerilerinin gelişiminin sağlanabileceği belirtildi.

Haberler 10.05.2021 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

10-16 Mays Engelliler Haftasna yönelik olarak çeitli konulara dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Faruk Salih eker, Hareket becerilerini gelitirmek için ulalmas güç veya pahal materyallere gerek yoktur. Örnein sçrama, atlama gibi becerileri gelitirmek için evdeki krlentleri kullanabilirler. Böylelikle çocuun en basitinden sandalyede oturup sa elini kaldrdnda, sandalyede oturduunun ve sa elini kaldrdnn bilincinde olmak gibi, vücudun uzayda nerede olduunun farknda olmas anlamna gelen proprioseptif duyusu ve denge duyusunun geliimine katk salayabilirler. Birkaç deneme atlayyla çocuun hazr bulunma düzeyini tespit eder ve parkuru kurabilirler. Ayrca bu yolla, bu duyularn ve kaslarnn gerilemesinin, zayflamasnn önüne de geçebileceklerdir diye konutu.

SOSYALLEMEK çN EVLER EN GÜVENLR YER

Özellikle bu dönemde ebeveynlerin çocuklarna daha da sabrl davranp onlarn enerji atma ihtiyaçlarn karlamas gerektiini belirten Faruk Salih eker, aksi takdirde çocuklarn bu enerjiyi atmann baka yollarn bulacan söyledi. Pandemi döneminde kronik hastal bulunan özel ihtiyaçl çocuklarn baklk sistemlerinin zayf olmasndan dolay sosyallemenin zor olduunu, en güvenilir yerin evleri olduunu vurgulayan eker u ifadeleri kulland:

Evlerde temel hareket becerilerini gelitirecek basit oyunlar ve materyallerle ebeveynler ile birlikte spor yapmak bu dönemde en uygunudur. Genelde zihinsel veya bedensel engelli bireylerin sosyalleme süreci çok uzun olabilir. Ailenin durumu geç kabulü, utanmas, sklmas gibi durumlar engelli bireylerin sosyallemesine ket vurabilir. Tabi bir de dardaki, parktaki bireylerin onlara olan baklar bu süreci daha da uzun tutabilir. Öncelikle ailenin durumu kabullenip kendilerine çocuum için ne yapabilirim sorusunu sormalar gerekmektedir.

Sadece engelli bireyler özelinde deil herkesin evin içinde olsa bile günde 7 bin ile bin adm aralnda bir etkinlik yapmas gerektiini belirten eker, Tüm dünya olarak zor bir süreçten ypranarak geçiyoruz. Ama ebeveynler bu ypranmada çocuklarna daha da sabrl olmallar. Mutlaka çocuklarn günlük enerjilerini evde de olsa atmalarna yardm etmeli, tabii ki özellikle çocuklar abur cuburdan korumallar. Aileler, tam kapanma sonras çocuklarn gittikleri özel eitim okulundan veya özel eitim ve rehabilitasyon merkezlerinden, onlara nerede spor yaptrabileceklerini örenebilir, bulunduklar belediyelerden de bu destei alabilirler. Ancak spor salonlarna pandemi bitince balanmaldr. Eer açk havada bir etkinlik yaplyorsa da kapanma sonras temizlik, mesafe ve hijyen kurallarna uyarak balanabilir dedi.

Ana Sayfaya Git