Stokin fırtınası

Dünyayı etkisi altına alan ölümcül virüs Kovid-19 ile mücadelede, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılan "sitokin fırtınası" yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor.

Haberler 24.11.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tedaviye ramen dümeyen ate, akcier hasarnn art ve laboratuvar deerlerinde bozukluk durumunda sitokin frtnas tans konuluyor. En sk viral enfeksiyonlar sonucu gelien bu tabloda, sitokin ar ve kontrolsüz ekilde salndnda, etrafnda ne varsa ykyor, salam hücreleri de öldürüyor. Baklk sistemi, kendi dokularn yok etmeye balyor.

Enfeksiyon Hastalklar Uzman Doç. Dr. Ümit Savaç, geçen yl aralk aynda ortaya çkan ve tüm dünyay etkilemeye devam eden Kovid-19 hastalnda, baklk sisteminin rolünün her geçen gün daha iyi anlaldn söyledi.

Savaç, özellikle ar seyreden akut solunum yolu problemi yaayan Kovid-19 hastalarnda aniden ve çok yüksek miktarlarda proinflamatuar sitokinlerin salnmnn gözlemlendiini ve bu duruma sitokin frtnas ad verildiini aktard.

Doç. Dr. Savaç, sitokin frtnasnn en sk, viral enfeksiyonlar sonucu gelitiini belirterek, Vücutta görülen hastalklarn hemen hemen hepsinde immün sistemin iyi ya da kötü yönü var. mmün sistem her zaman iyi yönde çalmayp bazen kendi bünyesine de zarar verebiliyor. Bu aamada vücudun bakl yabanc proteinleri görür ve uyarlarak bunlar yok etmeye çalr. Eer bunlara normal dozda bir yant veriyorsa onu yok eder. Bazen doal baklk yok edemez, o zaman onlara özgü birtakm silahlar üretir. Biz bunlara sitokin adn veriyoruz. ifadelerini kulland.

- Baklk sisteminin dosttan dümana dönütüü an, Sitokin Frtnas

Sitokinlerin, baklk sistemi hücreleri tarafndan salnan küçük moleküler arlkl, çözünür proteinler olduunu, hücreler aras etkileim ve iletiimi saladklarn dile getiren Savaç, u bilgileri paylat:

Bu sitokinler kontrol edilmek zorundadr. Bunlar eer kontrolsüz salglanrsa bu sefer ar reaksiyonlar ortaya çkabilir. Bunlar ar ve kontrolsüz ekilde salndnda, etrafnda ne varsa ykp çevredeki salam hücreleri de öldürür. Baklk sisteminiz tamamen kendi dokularnz yok etmeye balyor. Bu durdurulamaz sel, bir felaket gibi kendini kötü bir noktaya götürüyor. Bu durum ölüm ve ykc hasarlarn artna neden olmaktadr.

Tedaviye ramen dümeyen ate, akcier hasarnn art ve laboratuvar deerlerinde bozukluk durumunda sitokin frtnas tans konulur. Sitokin frtnasnn tedavisine yönelik baarl yaklamlarn, ar Kovid-19 hastalarnn iyilemesinde ve yaamasnda çok önemli olaca düünülmektedir. Kortikosteroid ve tosilizumab gibi ilaçlarn kullanlmasyla bir umut olarak bu ykc frtna durdurulmaya çallmaktadr.

Ana Sayfaya Git