Stres bağırsak sağlığını olumsuz etkiliyor

Irritabl Bağırsak Sendromu'nun (IBS) temel mekanizmasını, doğuştan gelen anormal bağırsak motilitesi (kasılma/gevşeme hareketleri) oluşturduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kemal Gürbüz, "Stresin ise bu durumu artırdığına inanılıyor. Doktor tanı ve tedavisine ihtiyaç duyan IBS hastalarının yüzde 50’den fazlasında depresyon, anksiyete ya da somatizasyon bozukluğunun varlığı biliniyor." ifadesini kullandı.

Haberler 31.03.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Kemal Gürbüz, hastaln belli bir sebebinin olmadn ancak hastalarn ruhsal yaplarnda kayg bozukluu bulunduunun altn çizerek, Rahatszl yaayanlarn 3te 2si kadn hastalardr. Hastaln temel mekanizmasn, doutan gelen anormal barsak motilitesi (kaslma/geveme hareketleri) oluturur. Stresin ise bu durumu artrdna inanlyor. Doktor tan ve tedavisine ihtiyaç duyan IBS hastalarnn yüzde 50den fazlasnda depresyon, anksiyete ya da somatizasyon bozukluunun varl biliniyor.

Gürbüz, hastaln tansnda standart tehis yöntemlerinin ie yaramadn ve yaplan incelemelerde yapsal ya da biyokimyasal anormalliklerin görünmeyeceini belirterek, unlar kaydetti:

Huzursuz barsak sendromu, karn ars ya da karnda huzursuzluk ile tuvalete çkma paternindeki deiikliklerin buna elik ettii bir klinik tablodur. Tan, hastaln hekimin aklna gelmesi, hekimin tecrübesi ve hastann ikayetlerinin bu hastala ait semptom profili ile uyumlu olmas sayesinde konur. Tehis için en az 6 aylk bir sürede ikyetlerin daimi veya aralkl olarak varl esastr. Ayrca tanda karn ars ya da huzursuzluunun yan sra, spesifik ayrm yaplabilmesi için ikayetlerin tuvalete çkmak ile rahatlamas, tuvalete gidi sklnn deimesi ve dk formasyonunda deiiklik bulgularndan en az ikisinin varl gereklidir

Hastalarda bulunan ikayetlerin hastann hayat kalitesini ciddi ekilde etkilediini ifade eden Gürbüz, Hastalarn bir ksm tuvalete koarak gitmek zorunda kalyor, tuvalette çok uzun süre bekliyor, dklamadan sonra halen barsaklarnn tam boalmam olduunu hissediyor ya da tuvalette ar derecede zorlanyor. Bu ikayetler hastann hayat kalitesini ciddi ekilde etkiliyor. Ancak ikayetler gece uykusundan asla uyandrmyor ve ishal hakim tipte dahi hastalarda kilo kayb gelimiyor. dedi.

Gürbüz, hastalarda karn arsnn genellikle aralklarla gelen kramp tarznda olduunu ve alt karn bölgesini etkilediini, baz hastalarda hastaln dk kaçrma ile kendini gösterebildiini belirterek, unlar kaydetti:

çou hastada sabah tuvalete ilk çk son derece sert ve zor olup, bunu 1-2 saatlik zaman sürecinde sk ve yumuak çklar izler. Hastalarda derin bir kanszlk ya da demir eksiklii, ciddi itahszlk ya da kilo kayb, dkda kan görülmesi ise alarm bulgulardr. Bu durumda huzursuz barsak sendromu dndaki, hayat tehdit edici baz kritik hastalklar düünülmelidir ve ona göre tetkikler yaplmaldr. Hastalk genellikle geç 10u yalar ile erken 20li yalarda ortaya çkar. Eer semptomlar 40 ya üstünde ve ani olarak ortaya çkyorsa, ciddi bir rahatszln olabilecei düünülerek detayl aratrmalara gidilmelidir.

TÜM TEDAV ALTERNATFLERNN BR ARADA UYGULANMASI BAARI ANSINI ARTIRIYOR

Gürbüz, huzursuz barsak sendromuna kar ilaç tedavisi, baz diyet kstlamalar ve psikolojik tedavinin uygulandna vurgu yaparak, Tüm tedavi alternatiflerinin bir arada uygulanmas baar ansn artryor. Doru tedavi için tecrübeli ve hastasndan usanmayan, hastasna sürekli olarak bu hastal yenecei ümidini vermeyi ilke edinmi gastoenterologlara ihtiyaç vardr. dedi.

Ana Sayfaya Git