Stres beyni yıpratıyor!

Uzmanlar, beynin dışarıdan gelecek etkilere karşı korunaklı bir organ olduğunu ancak beyin sağlığını olumsuz etkileyen durumlara maruz kalmanın, zamanla yıpranma ve işlevlerinde aksamalar oluşmasına yol açabildiğini belirtiyor.

Haberler 21.03.2022 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, beynin tpk kaslar gibi kullandkça güçlenen, pasif kaldkça zayflayan bir organ olduuna dikkat çekiyor. Beyin sal için psikolojik iyi oluun önemine iaret eden uzmanlar, çok monotonlam ve pasif bir yaam tarzndan kaçnmay, beyni megul edecek ve aktif tutacak hobi, aktivite ve etkinliklerde bulunmay öneriyor. Uzmanlar, sürekli stres yaratan ypratc ve travmatik bir ortamda ya da ilikide bulunmann beyni yprattn vurguluyor.

stanbuldaki özel bir hastaneden Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, Beyin Farkndal Haftas dolaysyla yapt açklamada beyin sal ve psikolojik iyi olu arasndaki ilikiyi deerlendirdi.

Ruh sal ve beden sal arasnda birbirinden ayrlamaz bir iliki söz konusu olduunu belirten Bayar, bedensel saln olumsuz etkilenmesinin psikolojik birtakm skntlar da yannda getirebileceini söyledi.

Olumsuz durumlar ilevlerde aksamalara yol açabilir

Beyin sal ile ruh sal arasndaki ilikiye dikkat çeken Bayar, beyin saln olumsuz etkileyen durumlarn beynin ilevlerinde aksamalara yol açabileceini kaydetti.

Bayar, unlar söyledi:

Özellikle beynin, duygularn ve düüncelerin merkezi olduu göz önüne alndnda beyin sal dorudan psikolojik iyi olu üzerinde etkilidir denilebilir. Beyin her ne kadar dardan gelecek etkilere kar korunakl bir organ olsa da beyin saln olumsuz etkileyen durumlara maruz kaldnda zamanla ypranmaya ve ilevlerinde aksamalar olumaya balar.

HÜCRE KAYIPLARI DKKAT VE HAFIZAYI ETKLEYEBLR

Örnein beynin fazla hücre kaybetmesi, dikkat ve hafza problemlerine yol açabilir. Bu kayplarn fazla olmas bunama sürecine yol açabilir. Beyindeki kimyasal düzensizlikler depresyon, kayg bozukluklar, uyku problemleri gibi birçok ruhsal soruna yol açabilir. Bu nedenle beyin saln korumak, psikolojik iyi oluu korumak için gereklidir.

GÜçLÜ BR BEYN çN BU TAVSYELERE KULAK VERN!

Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, beyin saln korumak ve psikolojik iyi oluu salamak için yaplabilecekler konusunda u tavsiyelerde bulundu:

Öncelikle beynin, ayn kaslar gibi kullandkça güçlenen, pasif kaldkça zayflayan bir organ olduu unutulmamaldr. Bundan dolay çok monotonlam ve pasif bir yaam tarzndan kaçnmak, beyni megul ve aktif tutacak hobi, aktivite, etkinliklerde bulunmak, zaman zaman allm rutinin dnda hareket etmek yararldr.

ALKOL VE MADDE KULLANIMI BEYN YIKIMA URATIYOR

Beyinde ykma en çok yol açan durumlardan biri, alkol ve madde kullanmdr. Alkol ve madde içerisindeki toksik kimyasallar beyni çok fazla etkiler ve çalma sistemini bozar. Anlk kullanmlarn dahi zarar verdii bilimsel olarak saptanmken, kronik ve uzun süreli kullanmlardaki etkileri çok daha korkutucu boyutlardadr. Bu nedenle alkol ve maddeden uzak bir hayat sürmek gerekir.

DÜZENL UYKU HMAL EDLMEMEL

Beynin iyileme ve toparlanmak için en çok ihtiyaç duyduu eylerden birisi de düzenli uykudur. Gece uykusunu düzenli almak beynin gün boyu içinde bulunduu süreçleri ileyebilmesi ve bir sonraki güne hazr balayabilmesi için mühimdir.

Düzenli egzersiz, hareketli ve aktif bir yaam önemli. Açk havada vakit geçirmek, beyindeki kan akn ve oksijenle beslenmesini arttracaktr.

Düzenli ve salkl beslenme, yeterli sv alm, beynin ihtiyaç duyduu oksijen ve besinlerce zengin bir ekilde beslenebilmesine olanak salayacaktr.

STRES BEYN YIPRATIYOR

Sürekli stres yaratan ypratc ve travmatik bir ortamda ya da ilikide bulunmak beyni ypratr. Bundan dolay bu sorunlara çözüm odakl yaklaarak çözmek, gerektiinde yaam tarznda deiimlere gitmek, eer çözümde zorlanlyor ise profesyonel destek almak önemlidir. Destek almak hem kiinin üstündeki yükü azaltacak hem de süreen sorunlarn çözümü için kap aralayacaktr.

Ana Sayfaya Git