Stres çocuk sahibi olma şansını düşürüyor

KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Yurci, "İleri yaş, yumurta rezervinin azalmasına neden olan stres, sigara kullanımı, çiftlerin her ikisinde veya birindeki genetik bozukluk, çocuk sahibi olma şansını düşürüyor" dedi.

Haberler 12.01.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Aruz Yurci, kadnlarn yumurta rezervinin 30 yandan sonra azaldn belirterek, Kadnn yumurtalk rezervinin en iyi olduu dönem, 20-30 ya arasndadr. 30 yandan sonra yumurta rezervinde azalma balar. 30 yandaki her kadnda ylda yüzde 10 orannda yumurta kayb yaanr. 40 yandan sonra bu oran yüzde 50ye çkar. Kadn 43 yana geldiinde ise normal yolla gebe kalmas daha da zorlamaktadr. Ya ilerledikçe kadnn yumurta rezervindeki azalma ile birlikte yumurta kalitesi de dümektedir. Bu nedenle normal yollarla, ya da tüp bebek tedavisi ile gebelik olumu kadnlarda ileri yata düük oluma riski de artmaktadr ifadelerini kulland.

STRES KISIRLATIRIYOR

Tüp bebek tedavisine deinen Yurci, Tüp bebek tedavilerinde baar oran deerlendirilirken, göz önüne alnmas gereken en önemli faktör kadnn yadr. çünkü ya ilerledikçe, tüp bebek denemelerinde her zaman baar elde etmek mümkün olmamaktadr. Bunun yannda ileri ya faktörü bulunmayan genç çiftlerde de yaplan testlere göre her ey normal görünse bile gebelik olumayabilir. Genellikle iyi tüp bebek programlarnda kadnn ya 35ten genç olsa da, her denemede baar oran yaklak yüzde 60 oranndadr. 35-37 ya grubunda baar oran yüzde 45, 38-40 ya arasnda yüzde 30, 40-42 ya grubunda yüzde 20 ve 42nin üzerinde ise yüzde 10 oranndadr eklinde konutu.

Yeni gelimelerin gebelik ansn artrdn kaydeden Op. Dr. Yurci, Tüp bebek tedavisinde son yllarda yaanan gelimeler nedeniyle gebelikte baar oranlar artmaktadr. Spermlerin seçimi için IMSI uygulanmas, yani spermin özel bir mikroskop altnda seçilip, yumurtann içine enjekte edilmesi gibi ilemler bunun en güzel örneidir. Normal artlarda, mikroenjeksiyon için kullanlan mikroskoplar spermi 400 kat büyütmekte ve sperm seçimi de bu büyütmenin sonucuna göre yaplmaktayd. IMSI teknii ise spermi 6600 kat büyüterek, spermin morfolojisinin daha iyi deerlendirilmesini ve gebelii salayacak doru spermin seçilmesine olanak salamaktadr. Laboratuvar koullarnda embriyolarn sürekli izlenmesi, yani embriyoskop ile takip edilmesi de tüp bebekte baary artran önemli faktörlerden biridir diye konutu.

GEBELE ENGEL OLUYOR

Gebelii engelleyen nedenlere dikkat edilmesi gerektiini ifade eden Op. Dr. Arzu Yurci, Tüp bebek yöntemi ile ilk uygulamada gebe kalmam çiftlerden çok fazla endie edilememelidir. Fakat 2 veya daha fazla baarsz tüp bebek uygulamalarnda iyi kalitede embriyo verilmesine ramen, gebelik elde edilemiyorsa bu çiftlerin de ayrntl deerlendirilmesi gerekir. Kadnlarda rahimle ilgili bir sknt var m? diye rahim için yapklk, rahim içi miyom, polip gibi embriyonun tutunmasn engelleyen bir anormal durum varsa aratrlmas gerekir. HSG veya histereskopi yöntemi ile problem varsa tespit edilip, tedavi uygulanr dedi.

Op. Dr. Yurci, konumasn öyle sürdürdü:

Tüplerde biriken sv rahim içine akarak embriyonun tutunmasn engellenmekte veya gebelik olutuunda erken düüklere yol açmaktadr. Bu durumlarda tüplerin laporoskopi yöntemiyle çkarlmas veya rahimle birletii noktadan balanmas gebe kalma ansn yükseltmektedir. Gebelii engelleyen baklk veya phtlama sistemine ait bozukluklarn tespit edilmesi ve bununla ilgili kan tetkiklerinin yaplarak aratrlmas gerekmektedir. Medikal tedavi ile bu sorun giderilmektedir. Tekrarlayan baarsz tüp bebek denemelerinde kullanlan baka bir yöntem ise embriyolarn 5. ve 6. güne kadar büyütüp, rahime tutunma ansnn artrdktan sonra transfer etmektir. Blastokist denilen embriyolarn tutunma ans daha yüksektir. Ancak hastalarn yüzde 40 blastokist evresine ulaamamaktadr.

Ana Sayfaya Git