Stres, huzursuz bağırsak sendromuna neden oluyor

Stres altındaki kişilerde daha sık görülen huzursuz bağırsak sendromu, yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Gastroenteroloji Kliniği’nden Prof. Dr. Melih Karıncaoğlu, stresin huzursuz bağırsak sendromuna zemin hazırladığını söyledi ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberler 19.06.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Huzursuz barsak sendromunun stresli i ortamlarnda çalan kiilerde oldukça sk rastlanan kronik bir hastalk olduunu belirtildi. Gastroenteroloji Kliniinden Prof. Dr. Melih Karncaolu, hastaln yaam kalitesini düürdüünü ifade ederek, Günümüzün en önemli rahatszlklarndan birisi rritabl Barsak Sendromu (IBS) denilen gözle görülebilir bir hastalk olmadan fonksiyonel olarak barsaklarn düzensiz çalmasdr. Hastaln temelinde barsaklardaki ar duyarlln artmas ile ruhsal durumundan etkilenerek baz ikyetleri tetiklemesidir dedi.

Karncaolu, Huzursuz barsak sendromu basit bir rahatszlk olarak görülmesine ramen, yaam kalitesini bozan ve salk harcamalarn yükselten hastala dönümektedir. Hekimlere bavuracak kadar rahatszlk çekenlerde anksiyete, somatizasyon, fobi, saldrganlk ve paronoya gibi semptomlar daha fazladr. Yaplan tetkikler, baka bir önemli hastalk olup olmadnn tansnn konulmasnda da yardmc olur eklinde konutu.

Tedavide hasta-hekim ilikisi önemli

Huzursuz barsak sendromu tedavisi hakknda bilgiler veren Medical Park zmir Hastanesi Gastroenteroloji Kliniinden Prof. Dr. Melih Karncaolu, Tedavide anahtar nokta eitim ve güven vermektir. Diyet deiiklii, gerçekçi hedefler konulmas, psikolojik tedaviler, antidepresanlar, ar tedavisini yönetmek kapsaml yaklam gerektirmektedir. Huzursuz barsak sendromu hastalnda hasta hekim ilikisi yeterli kurulamazsa, daha fazla endie, üphe, gereksiz tan yöntemleri hatta gereksiz ameliyatlara neden olmaktadr. Antidepresan ilaçlarn yannda davran tedavisi, psikoterapi, geveme egzersizleri faydal olabilmektedir eklinde konutu.

Bebeklerde de gözüküyor

Baskc ebeveynlerin bebeklerinde de huzursuz barsak sendromu gözüktüünü söyleyen Karncaolu, öyle devam etti:

Yaamn ilk dönemlerinde bebeklikte yeme ve dklama davranlar kontrol altna alnmaya balanr. Bu süreçte baskc ebeveynlerle birlikte; kabzlk, itahszlk, kusma ile daha sk karlarz. çözümlenmemi duygusal travmalar, sürekli hastalk durumuna ya da özel günlerden sonra bedensel ikyetlere neden olabilmektedir. Bu ikyetlerden en önemlisi sindirim sisteminde ortaya çkmaktadr. Ülser gibi ar sorunlar olmasa bile kiisel ar eiinin dümesi daha hassas bünyeye sahip kiilerde rahatszlk nedeni olabilmektedir.

Ana Sayfaya Git