Stres kalbi vurur

Kalp krizi anında kişiyi öksürtmek veya sırtına vurmak gibi müdahalelerin vücudun stres yükünü artırarak kalbi zorlayacağına dikkat çeken Öğr. Gör. Özlem Karagöl, doğru ilk müdahale hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberler 25.03.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ani kalp krizlerinden ölüm vakalarnda arta dikkat çeken Ör. Gör. Özlem Karagöl, kalp krizlerinin belirtileri ve kriz annda yaplacak ilk yardm müdahale hakknda bilgi verdi. Kalp krizlerinde vakit kaybetmeksizin yaplacak ilk tbbi bir müdahalenin önemine deinen Ör. Gör. Özlem Karagöl, Kalp krizinin en önemli belirtilerinden biri göüs ars. Arnn 15 dakikadan uzun sürmesi, hareket etmekle artmas ve istirahatle rahatlamann olup olmamasna dikkat edilmesi ve ayrca hastann kalp ilaçlar kullanp kullanmadnn da kontrol edilmesi gerekir dedi.

HASTANIN DNLENMESN VE HAREKET ETMEMESN STEYN

Kalp krizlerinde doru ilk yardm uygulamalar için önemli noktalar vurgulayan Özlem Karagöl, unlar paylat:

Hastann hayati bulgularn kontrol edin ve rahat bir pozisyonda oturtun ya da düz yatrn. Yar oturur pozisyon genellikle bu tür durumlar için en rahat olandr. Dinlenmesini ve hareket etmemesini isteyin. Kyafetleri dar ise gevetin. Hastaya güven verin ve onu sakinletirin. Daha öncesinde buna benzer arlarnn olup olmadn sorun. Kalp rahatszl için ilaç alp almadn sorun. Reçeteli ilac yanndaysa almasna izin verin. Varsa, bir aspirin tabletini çinemesini ve daha sonra bir miktar su ile yutmasn isteyin. Öncesinde kalp hastal yok ve benzer ikyetleri olmam ise hastay kalp krizi geçiriyormu gibi deerlendirin. 112 acil yardm numarasn arayarak ya da aratarak yardm isteyin. Salk ekipleri gelinceye kadar hastann yannda kaln.

ÖKSÜRTMEYE çALIMAYIN, HASTANIN SIRTINA VURMAYIN

nternet ortamnda bulunup bilgi kirlilii yapan, kiiyi öksürtmek veya srtna vurmak gibi müdahalelerin hiçbir yarar olmad konusunda uyaran Karagöl, Bu tür uygulamalar tam aksine vücudun stres yükünü arttrarak kalbi daha çok zorlayacaktr. Bir kii yan banzda kalp krizi geçirdiyse; salk deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, baka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarn vermeyin. Hemen ambulans yardm isteyerek hastay en yakn tam donanml bir hastaneye ulatrn. Bu esnada, kalp krizi geçiren kiiyi uygun bir yere yatrn. Ayaklarn kalp seviyesinin üzerine kaldrarak, kalbe daha çok kan aknn olmasn salamaya çaln. Üzerindeki sk olan kyafetleri gevetmek, kravat çözmek gibi yardmlarda bulunun ifadelerini kulland.

KRZ SIRASINDA YALNIZ OLANLAR NE YAPMALI?

Kalp krizi esnasnda yalnz olunmas durumunda yaplacaklar hakknda da bilgi veren Salk Hizmetleri Ör. Gör. Özlem Karagöl, kriz geçirdii esnada kiinin tkal olan damarn açabilmek için yapaca bir hareketin bulunmadn ilk olarak ar balad anda hastann hemen telefonla yaknlarn arayarak durumu haber vermesi gerektiini söyledi. Yardma geleceklerin mekana girebilmesi için bulunulan yerin kapsnn aralk braklmas gerektiini de hatrlatan Karagöl, Ary azaltmak için egzersiz yaplmamaldr. Souk ya da scak suyun altna kesinlikle girilmemelidir. Özellikle souk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. çünkü kalp damarlarn büzer ve tkal olmayan damarlarn da daralmasna neden olabilir. Yardm gelmesi, yatarak ya da oturarak beklenmelidir. Kesinlikle ayakta olunmamaldr. Zira kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastann bir travma sorunu olmamas gerekir. Eer kii düerek ban çarpmsa, kalp krizi ile ilgili yaplacak tedaviler, baa alnan darbe nedeniyle yaplamayabilir bilgilerini paylat.

Ana Sayfaya Git