Stres kalp hastalıkları riskini artırıyor

Amerikalı bilim adamları, yüksek stres seviyesinin kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırdığını ortaya koydu.

Haberler 13.01.2017 - 16:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonuçlar Lancet dergisinde yaymlanan aratrmaya göre, beynin korku ve endie gibi duygular yöneten ksm amigdaladaki yüksek aktivite, kalp damar hastalklarn tetiklemede en az sigara ve tansiyon kadar önemli bir faktör olabilir.

Harvard Tp Fakültesinden bir ekip, iki farkl aratrmann bulgularn deerlendirdi.

lk aratrmada 293 hastann beyni, kemik ilii, dala ile atar damarlar tarand ve hastalar 4 yl boyunca izlendi. Bu süreçte, amigdala aktiviteleri daha yüksek olan 22 hastann, kalp damar hastalklarna yakalandklar görüldü.

KALP HASTALIKLARI

Az sayda katlmcyla yaplan aratrmann stres ve vücuttaki inflamasyon arasndaki iliki incelendi. Bu aratrmada da 13 kiiden stres seviyelerinin yüksek olanlarn, amigdala aktivitelerinin de en üst düzeyde olduu, kanda ve atar damarlarnda inflamasyon izine daha fazla rastland gözlendi.

Harvard Tp Fakültesinde görevli bilim adam Ahmed Tawakol, aratrmann sonuçlarnn stresin kalp damar hastalklarna nasl yol açtnn anlalmas konusunda esiz bir bak açs sunduunu söyledi.

Tawakol, Kronik stres, dier balca kalp damar hastalklar risk faktörleri gibi düzenli olarak izlenerek uygun ekilde yönetilerek tedavi edilebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git