Stres kanseri tetikliyor

Genel Cerrah Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, kanser vakalarının gelecek 20 yılda yıllık 10-15 milyon düzeyinde artışa geçeceğinin tahmin edildiğini belirterek, "Kanserin nedenleri arasında görülen stres yönetimi ve sağlıklı beslenmeyle bu risk büyük ölçüde minimize edilebilir." dedi.

Haberler 16.03.2022 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hastaneden yaplan açklamada görülerine yer verilen Malya, aratrmaclara göre yakn gelecekte kanserdeki artn olas nedenleri arasnda gösterilen faktörler arasnda stres ve yanl beslenmenin öne çktn belirtti.

Malya, bu iki faktör bir araya geldiinde vücudun savunma sisteminin yan sra baklk sistemini harekete geçiren alarm sisteminin de devre d kaldn, bedenin hastalklara açk hale geldiini kaydetti.

Kanserin oluumunda genetik ve yapsal nedenlerin yan sra stres ve beslenme konularna dikkati çeken Malya, günümüzde en çok art gösteren kanserlerin banda meme kanseri ve pankreas kanserinin geldiini belirtti.

Malya, Kanserin art ve nedenleri ile ilgili yaplan güncel aratrmalara göre bugün 19 milyona ulaan kanser vakasnn 2040 ylnda 28 milyon yeni vaka, 10-15 milyon kayp olarak arta geçecei öngörülüyor. Kanserin nedenleri arasnda görülen stres yönetimi ve salkl beslenmeyle bu risk büyük ölçüde minimize edilebilir. ifadelerini kulland.

Salkl bir yaamn en önemli anahtarnn Akdeniz tipi beslenme ekli olduunu belirten Malya, sözlerini öyle sürdürdü:

Sebze meyve, günde en az iki buçuk litre su, bitkisel yalar, zgara ürünler tüketmek, attrmak için olan fast-food ürünlerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Beslenmemizi düzenlerken C ve D vitamini düzeylerimize de özen göstererek baklmz dengede tutmamz her türlü hastala kar bizi dirençli klacaktr. Düzenli çalan bir barsak sisteminin de önemli olduu son dönemde yaplan pek çok çalmada ortaya konmutur ve bunun için de barsak floramz onaracak probiyotik gdalar özellikle kefir tüketmek, floray alt üst eden paketli gdalardan ve fazla ilenmi ekerden uzak durmak vurgulanmas gereken bir dier nokta olarak karmza çkyor.

Malya, zinde ve salkl bir vücut için günlük fiziksel aktiviteyi de artrmak gerektiini, günde en az 5 bin adm yürüyüün bile metabolizmamz artrarak vücut dengesini olumlu yöne sevk edeceini aktard.

Yaanlan stresten daha çok stresle baa çkamamann sal daha olumsuz etkileyeceini belirten Malya, unlar kaydetti:

Maruz kaldmz sosyal medya ve dijital ortamlarda sürekli artan felaket haberleri korku senaryolar günümüze gecemize ve her anmza yansyor. Öncelikle kendimize neyin iyi geldiini düünerek mutlaka bir rahatlama alan açmak ilk adm olabilir. Hepimiz için bu farkldr elbette, kimimiz için resim yapmak, kimimiz için müzik, kimimiz için seyahat kimimiz için ise sadece uzun bir doa yürüyüü. Sürekli diken üstünde her an kapdan giriverecek bir dümanla savamak gerekecek psikolojisinden kurtulmak tahmin edemeyeceiniz kadar olumlu sonuçlar douracaktr. Stresi kesinlikle hayatmzdan yok etmemiz mümkün deil. Ancak ba etme yöntemlerini hayatmza eklemek bizim elimizde bulunuyor.

Ana Sayfaya Git