Stres ömürden çalıyor

Uzmanlar aşırı stresin, psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıkların yanında birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu, bu nedenle ömrü kısalttığını bildirdi.

Haberler 22.12.2017 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günlük yaantnn getirdii zorluklar, i, arkada ve aile ortamnda sorunlarn ortaya çkmasnn ardndan kiinin vücudunun veya beynin verdii tepkiyle stres ortaya çkyor. stenilen ite çallmamas, aile ve i ortamndaki sorunlarla ba edememenin ardndan youn bir tepkimeyle kendini daha çok belli eden stres, birçok hastaln da ortaya çkmasnda rol oynuyor.

Psikolog Özlem Soysal, stresin bireyin duygusal ya da fiziksel durumuna kar olas bir tehdit sezdiinde vücudunda ya da beyinde oluan bir tepki olduunu söyledi. Stresin günümüzde pek çok hastaln ortaya çklmasnda tetikleyici rol oynadna dikkat çeken Soysal, Hastalklardan bazsnn asl kaynadr, bazsnn ise ortaya çkmasnda hzlandrc faktör olmutur. Bugün hemen her hastaln nedenleri arasnda stres faktörü de kendisine rahatlkla yer bulabilmektedir. Stresin fazlas sala son derece zararldr ve kontrol edilemeyen stres sala olumsuz sonuçlar yaatr, bu da ömrün ksalmasna neden olur. Ar stres insanlarda panik atak ve depresyon gibi ar psikolojik bozukluklara neden olur. Her iki hastalk da insan yaamn olumsuz yönde etkileyen, yaam kalitesini düüren hastalklardr, tedavi gerektirirler.

STRESN YARATTII TAHRBAT

Stresin en büyük tehditlerinden biri de tansiyonu yükseltmesidir. Hipertansiyon tehlikeli bir hastalktr. Kiide beyin kanamas, felç ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle de strese maruz kalan pek çok insanda tansiyonun hzla yükseldii de görülmütür. Bu tür tansiyon hastalarna kayg, endie, stres, üzüntü ve panik yasaktr. Bu nedenle stresten ve stresin neden olduu olumsuz durumlardan korunmak için stresle ba etmeyi örenmek gerekir. Her ne kadar stresli durumlar kaçnlmaz olsalar da, düzenli olarak elenceler planlayn ve i haricinde ilgi alanlar gelitirin. Korkularnz tanmlayn, bunlar listeleyin. Korkularnz tanmladnzda artk eskisi kadar korkutucu olmadklarn göreceksiniz. Yalnzlktan kaçnn, kendinizi dier insanlara açn ve dostluklar kurmaya çaln. Alkol veya uyuturucu gibi maddeleri hayatnzdan çkarn. Meditasyon, derin nefes alma, yoga, gibi rahatlatc alternatif terapi yöntemlerini deneyin dedi.

Ana Sayfaya Git