Stres saç yolduruyor

Günümüzün en çok şikayet edilen ve pek çok sağlık sorunlarına yol açan stres, sadece yetişkinleri değil, çocuk ve ergenleri de derinden etkiliyor. Tıpta “tikotilomani” olarak adlandırılan saç ve kıl koparma hastalığının altında stres başta olmak üzere çeşitli psikiyatrik sorunlar yatıyor. Saç ya da kıl koparma davranışı, sınava çalışmak gibi stresli durumlarda, endişe verici anlarda ya da öfkeli zamanlarda artabiliyor.

Haberler 17.07.2018 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, saç ve kl koparma hastalnn çocuk ve ergenlerde de görülebildiine dikkat çekti.

Trikotillomaninin çocuun saç, kirpik, ka ya da vücüdunda bulunan baka kllarn yolmas ile kendini gösteren bir rahatszlk olduunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, Koparma davran öncesi saç ya da kl yolma dürtüsü oluur. Tekrarlaycdr, çocuk sürekli saç kopartmaz ancak dönem dönem bu davran tekrarlar. Nadiren yolunan kllarn yendii de görülebilir dedi.

Saç dökülmesi ile kartrlabilir

çocuun saçn, kirpiini ya da kan çekerek kopardn belirten Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, Öncesinde o bölgede bir kant hissi hissedebilecei gibi çektikten sonra bir rahatlama salar. Kii istemsiz yapsa da farknda olmasa da bunu yaptn bilir. Kimi zamanlarda çocuk bunu ailesinden gizliyor olabilir. Bu durumda aile saç dökülmesi ile saç kopartma arasndaki fark anlamakta zorlanabilir uyarsnda bulundu.

En önemli neden ruhsal skntlar

Trikotillomani hastalnn genetik bir temelinin olduuna dair çalmalar bulunduuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, Ancak bu davrann altta yatan en önemli nedeni ruhsal skntlardr. Snava çalmak gibi stresli durumlarda, endie verici anlarda ya da öfkelendiklerinde artabilir. Hasta stresini azaltmak amaçl farknda olarak da saçn çekebilir, otomatik adn verdiimiz farknda olmadan alkanlk eklinde de bu davran sürdürebilir dedi.

Trikotilomani hastalna sahip çocuk ve ergenlerin genellikle görüntülerinden honut olmazlar ve bakalarnn durumu fark etmesini istemediklerini belirten Yüksel, dökülen saç örnein bere ya da örtü benzeri kyafetlerle saklamak isteyebileceklerini ifade etti.

Saç ve kl koparma hastalnn her yata görülmekle beraber en sk görüldüü dönemin çocukluk ve ergenlik dönemleri olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, çocukluk döneminde hem erkeklerde hem kzlarda ayn oranda görülebilir. Küçük çocuklarda da görülebildii gibi en sk balangç dönemi erken ergenlik dönemi olan 10-13 yalar arasndaki yllardr dedi.

Baka psikiyatrik rahatszlklarla beraber görülebilir

Trikotillomaninin bal bana bir rahatszlk olduunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, Ancak depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, internet bamll gibi baka psikiyatrik rahatszlklarla birlikte görülme ihtimali vardr. Bununla beraber bu davran televizyon, bilgisayar karsnda artyor olabilir uyarsnda bulundu.

Trikotillomani rahatszlnda kar konulamayan bir saç yolma dürtüsü olutuunu, bu nedenle çocuun saç ya da kl yolma isteini durdurmakta zorlandna dikkat çeken Yüksel, Ailenin çocuun bu davran bilerek yaptn düünmemesi, bunun bir rahatszlk olduunu bilmesi ve tedavi için yönelmesi gereklidir diye konutu.

Mutlaka çocuk psikiyatristi muayene etmeli

Trikotillomani rahatszl bulunan çocuun mutlaka bir çocuk ergen psikiyatristi tarafndan muayene edilmesi gerektiini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel , Tedavi ettirilmedii takdirde çocuklarda altta yatan stres etkeni ile ba edememe hali kronik olarak devam edecei gibi; saç, kirpik, ka kayb sonucu bu durumdan rahatszlk duyduklar için sosyal izolasyon, özgüven eksiklii, mutsuzluk gibi ek ruhsal problemler de meydana gelebilir. Eer çekilen saç yutuluyorsa sindirim sisteminde tkanklklara yol açabilir dedi..

Tedavi edilebilir

Trikotillomaninin tedavi edilebilir bir rahatszlk olduunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, tedavi süreci hakknda da u bilgileri verdi:

çocuk-ergen psikiyatri uzman tarafndan öncelikle tan konur, varsa elik eden dier psikiyatrik rahatszlklar tespit edilir, altta yatan neden ortaya çkartlr. Hastann medikal tedavisi yannda psikoterapi almas da hastaln gidiatnda önemlidir. Psikoterapi seanslarnda hastal balatan, arttran nedenler tespit edilir ve üzerinde çallr. Tedavi esnasnda aile tutumlar da ele alnmaldr.

Ana Sayfaya Git