Stres ve aşırı heyecan kalp ritmini bozuyor

Aniden içinizin boşaldığını, kalp atımı başta olmak üzere her şeyin hızlandığını ya da ara ara düzensizlik olduğunu hissediyorsanız kalbinizde aritmi olabilir. Sıklıkla ileri yaşta ortaya çıkmakla birlikte her yaş grubunda görülebilen aritmiye kimi zaman stres kimi zaman da kalp kapak problemleri ya da romatizmal kalp hastalıkları yol açabiliyor.

Haberler 23.01.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Doç. Dr. Ouz Ylmaz, aritmi ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Vücuttaki kalsiyum ve potasyum oran kalp ritmini etkiliyor

Kalbin belli bir ritimde çalmas gerekir. 60 saniye içinde belirli sayda kalp atmnn, düzenli ekilde gerçeklemesi büyük önem tar. Aksi durumlar kalbin performansn olumsuz yönde etkiler. Aritmi olarak tanmlanan bu tablonun ortaya çkmasnda da farkl nedenler rol oynar. Aritminin temelinde yapsal bozukluklar olabilir. Sklkla kalp kapaklarnda bozulmalara, kalbin odacklarnda büyümelere rastlanr. Öte yandan vücuttaki elektrolit dengesizliklerinden dolay potasyum orannn yüksek olmas, kalsiyum oranlarnn farkl, düük veya yükseklii de kalp ritmini etkileyebilmektedir.

60 ya üzeri her 10 kiiden birinde görülüyor

Kalp ritminde bozulma, her bireyin bana gelebilecek bir rahatszlktr. Farkl türlerde ortaya çkan aritmiler içinde en sk atriyal fibrilasyona rastlanr. Toplumun yüzde 0,5-2sinde görülmektedir. Ya ilerlediinde bu oran yükselir. 60 ya üzeri popülasyonda yüzde 10dan fazla oranda atriyal fibrilasyona rastlanmakla birlikte özellikle ileri yataki hasta grubunda bu rahatszlk baka problemlere de yol açabilmektedir.

lk ve en temel belirti çarpnt

Aritmi, en sk çarpntyla belirti verir. çünkü insanlar normal hzda kalp atlarn fark etmez ama aksi bir durumda hissedilebilir. Genellikle alkol tüketimi, ar heyecanl veya stresli durumlarda kalp atnn son derece hzl olduu fark edilir. Hastalarn birçou birkaç dakika boyunca kouyormu gibi atmnn hzlandn, buna bal olarak bir anda kalp kaslma performans da azaldndan tansiyon düüklüüyle birlikte çarpnt ve ba dönmesi hissedebilir. Böyle bir durumda özellikle araç kullanan kiiler ba dönmesi, kontrol kayb nedeniyle kaza yapabilmektedir.

Stres kalp atm hznda deiikliklere neden olabiliyor

Aritminin altnda farkl sorunlar yatabilir. Bazen stres, bazen de organik rahatszlklar yani ciddi kalp kapak problemleri hatta romatizmal kalp hastal bu soruna yol açabilir. Dolaysyla kiinin karsna ne zaman ve ne türde bir sorun çkaraca bilinmeyen aritminin önemsenmesi gerekmektedir. Normalde kalp hznn dakikada 60-90 atm civarnda olmas gerekir. Ancak kii durup dururken içinin boaldn, kalp atm bata olmak üzere her eyin hzlandn ya da ara ara düzensizlik hissederse bunlarn önemli iaretler olduunu bilerek, bir hekimle görümelidir.

Tanda holter tetkiki önemli

Ritim bozukluklarnn tansnda fiziki muayene en basit ve etkili yöntemdir. çünkü kalp ritmi dinlenerek ya da hastann nabz ölçülerek sorunun yaand an aritmi fark edilebilir. Ayrca EKG de kalp ritmini gösteren önemli ve kolay ulalabilir bir tetkiktir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta aritminin gerçekletii an muayene olunmas ya da EKG çekilmesidir. Ritim bozukluu her zaman yakalanamayabilir. çünkü bazen hiç olmaz bazen de üç-dört ayda bir ortaya çkar ve yalnzca birkaç saniye sürer. Ancak insan hayatn etkileyen bir rahatszlk olduundan kesin tan için 24 saatlik EKG olarak tanmlanan holter tetkiki yaplmas büyük önem tar.

Tedavisi kiiye özel planlanyor

Tedavide farkl yöntemler uygulanr. lk srada medikal tedavi gelir. Baz hastalarda cerrahiye de ihtiyaç duyulabilir. Bu grubu daha çok kalp kapa veya kalp damarlarndaki darlk nedeniyle by-pass yaplacak olan hastalar oluturur. Eer bu rahatszlklara ritim bozukluu da elik ediyorsa ablasyon tedavisi uygulanr. Aritmiye neden olan rahatszlk bir elektrolit bozukluuysa onu düzeltmek, sadece elektrik sisteminin bir bozukluuysa buna yönelik ilaç tedavisi yapmak gerekir. Eer bu yöntemlerle de yant alnamazsa kateter yöntemiyle, ayn anjiyografi gibi kasktan girerek kalbe ulalr. Organdaki belli yerlerin yaklmas yani ablasyon yöntemi uygulanr. Hastann genel durumuna göre kateter ya da cerrahiyle uygulanan bu tedaviyle sonuç elde edilebilir.

Ana Sayfaya Git