Strese karşı aromaterapi

Araştırmalar, aromaterapinin stresi azalttığını ve uyumayı kolaylaştırdığını gösteriyor.

Haberler 02.05.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Klinik Aromaterapist, Aromakolojist Leyla çakr, stresi azaltp uykuyu düzenleyen esansiyel yalar hakknda u bilgileri verdi:

LAVANTA

Lavanta uçucu ya, rahatlatc etkisi bakmndan üzerinde en çok çallm yadr. Yaplan çalmalarda, lavanta ya ile yaplan aromaterapinin kan basncn düürdüü, beyin dalgalarnda ölçülebilir deiiklikler meydana getirdii ve sinir sistemini sakinletirdii bulunmutur.

Lavanta, hafif insomnia (uykusuzluk) için de yardmcdr ve daha kaliteli bir uyku salar. Lavanta uçucu ya ile yaplan terapilerin doum sonras depresyonunda ve anksiyeteyi (kayg bozukluu) azaltmada da yararl olduu görülmütür.

Lavantann, diçi muayenehanesi, youn bakm ünitesi ve ameliyata hazrlanma odas gibi pek çok tbbi ortamda da kaygy azaltmaya yardmc olduu tespit edilmitir.

Lavanta kokusu, duygusal tepkiler ve anlarn bal olduu limbik sistem gibi beyindeki iletiim alanlarn etkilemektedir. Beyin dalgalarnn ölçüldüü elektroensefalografi (EEG) ve fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanlarak yaplan çalmalarda lavanta ile aromaterapinin rahatlatc etkisi ile ilikili anlaml deiiklikler görülmütür.

LMON YA DA YUZU LMONU

Japon aratrmaclar tarafndan yaplan aratrmaya göre, Yuzu uçucu yann kokusu, stresi ve kaygy azaltarak kalp hzn sadece 10 dakika içinde yavalatyor ve etkisi yarm saat sonrasna kadar devam ediyor. Yuzu, genellikle Asya mutfanda kullanlan Asya tipi bir sar limon meyvesidir.

Bir Japon gelenei olan yuzu banyosu 18. yüzyla kadar uzanmaktadr. Stresi azaltmak için scak banyoda dilimlenmemi yuzular yüzdürülür. Yuzu ya da daha kolay bulunabilen limon kokusunu ortama vermeyi düünmelisiniz.

BERGAMOT

Geleneksel olarak talyan halk tbbnda kullanlmaktadr fakat gerilim ve kaygy azaltmaya yaradna dair pek çok yeni çalma bulunmaktadr. Bergamot uçucu ya genellikle gdalara aroma vermek için kullanld gibi parfümlerde de kullanlyor. Antibakteriyel, anti-viral gibi özellikleri olduu da bilinmektedir.

Klinik çalmalar, bergamot uçucu yann kan basnc ve stresi azalttn göstermektedir.

Son yaplan aratrmalar bergamotun stresi rahatlatt, kronik arlar azaltt hatta EEGde beyin dalga ablonunu deitirebildiini göstermektedir.

YLANG YLANG

Ylang ylang uçucu ya, Güneydou Asyada tropik bir aacn çiçeklerinden elde edilen bir uçucu yadr. Yaplan bir çalma Ylang Ylang aromasnn sinir sistemini yattrdn göstermitir.

MSK ADAçAYI

Bildiimiz bahçede yetien adaçay ile akraba bir bitki olan misk adaçay bitkisinden misk adaça ya elde edilir. Misk adaçay esansiyel yann, di tedavisi ilemleri srasnda insanlarn rahatlamasna yardmc olduu bulunmutur. Misk adaçay ya ile yaplan aromaterapinin antidepresan benzeri bir etkisi olduu da gözlenmitir.

YASEMN

Yaseminin rahatlatc kokusu tatl bir aromaya sahiptir. Yasemin uçucu ya üzerinde yaplan çok fazla bilimsel çalma bulunmasa da muhteem aromasn ilebilinen en iyi canlandrc ve rahatlatc etkili yalardan biridir. Enerji verir, depresif ruh haline en iyi gelen kokulardan biridir. Afrodizyak etkisi ile ün salmtr.

Günlük, Palmarosa, Mür gibi kefedilmeyi bekleyen pek çok terapötik esansiyel ya bulunmaktadr. Uçucu yalarla yaplan uygulamalarn stres üzerindeki etkisini aratran birçok çalma mevcuttur ve bu çalmalarn bazlar geleneksel ve kadim uygulama pratiklerini desteklemektedir.

Ana Sayfaya Git