Strese su içerek ‘dur’ deyin!

Yaşam kaynağımız olan su, vücudumuzun dengede çalışması için hayati önem taşıyor. Oysa günlük hayatın koşuşturmacasına dalıp su içmeyi unutuyor ya da su içmek için susamayı bekliyoruz. Yanlış yapıyoruz!

Haberler 07.07.2018 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile Hekimi Dr. Didem Altay Gazi özellikle yaz aylarnda günde en az 8 bardak su içilmesinin art olduunu belirterek ekliyor; Su içmenin reflüyü önlemeden kilo kontrolüne, ba arsndan pürüzsüz bir cilde hatta stresle baa çkmaya dek saysz faydalar varken, su içmemenin de hayati tehlikeye neden olabilecek kadar zararlar var. Dr. Didem Altay Gazi su içmenin 11 faydasn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Eklem arlarna iyi geliyor

Vücudumuzun yaklak yüzde 70i sudan oluuyor. Eklem aralklarnda kayganl salayan sv bileeninde de su bulunuyor. Yeterince su içmediimizde eklem aras svlarla birlikte eklem kayganl da azalyor. Bu da eklem arlarna, hareket srasnda eklemlerden ses gelmesine neden oluyor. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri anp kalc eklem bozukluklar oluuyor. Arsz hareket etmek için su içmek en basit önlem.

Zihni açyor

Vücudun kontrol merkezi olan beyin de dier organlar gibi salkl çalmak için suya ihtiyaç duyuyor. Uzam susuzlukta unutkanlk, dikkat eksiklii, uyku hali, algda ve hareketlerde azalma, sinirlilik oluyor. Salkl zihinsel faaliyetler için su art.

Cildi yeniliyor

Su yetersiz alndnda cilt kuruyup terleme azalyor. Vücut s dengesini salayamyor, cilt esnekliini kaybediyor. Özellikle egzama ve mantarlar sk gözlenirken, trnaklar ve saçlar krlyor, ciltte çatlama ve kanamalar görülebiliyor. Vücut mikroplara açk hale geliyor.

Kramplar önlüyor

Spor yaparken daha salkl olmak için dengeli beslenme, düzenli bir uyku ve yeterince su içmeye dikkat etmek gerekiyor. Vücuttaki kas kitlesi arttkça su ihtiyac da artyor. Spor yapmadan önce ve sonra içilen su, kas kaslmalar ve kramplarla baa çkmada oldukça etkili.

Stresle savayor

Dr. Didem Altay Gazi Beynimizin yüzde 85i sudur. Eer vücudumuzda yeteri kadar besin ve su yoksa stres altnda hissederiz. Açlk ve susuzlua dayanamamamzn sebebi beynimize bu durumlarda yakt yani besin ve su gitmemesidir. Gün içerisinde gergin ve huzursuz olan kiiler yeterli su içmiyor olabilirler! diyor.

Hamilelikte destek oluyor

Hamilelikte vücudun su ihtiyac artyor. Bebein gelimesi, anne karnndaki amnion denilen sv içinde olup, annenin kan hacmi artyor ve bu da daha fazla su içmeyi gerektiriyor. Sorunsuz bir hamilelik dönemi ve salkl bir bebek için hamilelikte yeterli su alm çok önemli.

Kabzl engelliyor

Lifli besinler ve bol su sindirim sisteminin düzenli çalmasn salyor. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalmasna ve kabzla yol açyor. Kabzlk ve hazmszl önlemek, sindirim sisteminin düzgün çalmasn salamak için mutlaka su için.

Az kokusunu gideriyor

Yetersiz su içmek tükürük salgsn azaltyor. Bu nedenle az içinin temizlii yeterli olmuyor. Bu da ho olmayan rahatsz edici az kokusuna yol açyor. Günde en az 8 bardak su az kokusunu gidermeye yardm ediyor.

Karacier ve böbrei koruyor

Karacier ve böbrekler toksik maddelerin vücuttan atlmasn salyor. Yeterince su içilmezse toksinler vücuttan atlamyor, idrar miktar azalp rengi koyulayor. Minerallerin birikimi ile böbrek ta oluumu, toksinlerin karacierde birikimi ile de hepatitler ve karacier hasar meydana geliyor. Bu nedenle her gün yeterli miktarda su içmek hayati önem tayor.

Kalbi ve damarlar besliyor

Dr. Didem Altay Gazi Damar içinde dolaan kann büyük bir ksm sudan oluur. Kan hücreler için gerekli oksijeni tar. Su tüketimi yetersiz olursa, kan hacmi azalr, kan dolam hz yavalar, kan koyular, aritmi geliir, tansiyon düer, tansiyon dümesine bal baylmalar görülebilir. Bu da kalbe ve dier organlara giden kan miktarn azaltr, koyulaan kan damarlarn tkanmasna neden olabilir. Özellikle hayati öneme sahip olan beyin damarlar ve kalp koroner damarlar gibi ince damarlarda tkanmalara neden olarak kalp krizi ve felç gibi hastalklarn ortaya çkmasn kolaylatrr diyor.

Reflü ve gastriti tedavi ediyor

Reflü ve gastrit kiinin yaam kalitesini kötü etkileyen, hatta zamannda uygun ekilde tedavi edilmediinde kansere dönebilen hastalklar. Bu hastalklarn en önemli sebebi midenin ar asit salgs! Oysa yeterince su içerek midenin asit salgsnn mide ve yemek borusu duvarna zarar vermesini de önlemi oluyoruz.

Ana Sayfaya Git