Stresin 5 belirtisi

Uzm. Psikolog ve Psikoterapist M. Yunus Çekiç, stresi 5 belirtisini ruhsal, duygusal, sosyal, zihinsel ve fiziksel olarak sıraladı.

Haberler 10.06.2018 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Stresin belirtilerini be ana balkta sralayan Uzm. Psikolog ve Psikoterapist M. Yunus çekiç, stresten kurtulmak için de u tavsiyede bulundu: Gelecei planlayn, gününüzü planlayn, hobiler edinin, rutin iler arasnda kaybolmayn, hayr demeyi örenin.

Uzm. Psikolog ve Psikoterapist M. Yunus çekiç söz konusu 5 belirtiyi u ekilde sralad:

Ruhsal belirtiler

Uzm. Psikolog ve Psikoterapist çekiç, Ruhsal anlamda içinizde bir boluk hissi, kin duyma, suçluluk duygusu ya da can sknts varsa bu stres belirtisidir. Bazen baz insanlara dümanlk duyma hissi olarak da görülebilir. Böyle bir durumda uzmanlardan destek alnmas gerekebilir.

Duygusal belirtiler

Uzm. Psikolog ve Psikoterapist çekiç, Stres belirtileri bazen duygusal anlamda ortaya çkabilir. Mesela; duygularda sk sk deimeler, heyecan duyma, kabus görme, ar alama, sinirsel gülme krizler, karamsarlk gibi haller stres yaandnn belirtileridir.

Sosyal belirtiler

Uzm. Psikolog ve Psikoterapist çekiç, nsanlara iliki kuramama, asosyalleme gibi durumlarda bazen stres belirtisi olabiliyor. Yalnzlk, hogörüsüzlük, insanlarla iliki kuramama ya da insanlardan soyutlanmak da stresin sosyal belirtileri arasndadr.

Zihinsel belirtiler

Uzm. Psikolog ve Psikoterapist çekiç, Stres yaandnn belirtileri bazen kafa karkl, hafza sorunlar eklinde olabiliyor. Yine konsantrasyon güçlüü, karar vermede güçlük çekme de zihinsel belirtiler arasnda sralanabilir.

Fiziksel belirtiler

Uzm. Psikolog ve Psikoterapist çekiç, Stres bazen kalp çarpnts, kan basncnn artmas, ba dönmesi, azda kurulu eklinde de belirtiler gösterebilir. Bunun yannda uykusuzluk, kronik yorgunluk, alkol ve sigara kullanm, psikosomatik hastalklar da stresin fiziksel belirtilerindendir.

Ana Sayfaya Git