Stresin sebep olduğu hastalıklara dikkat

Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, stresin sebep olduğu hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Baş edebileceğimizden daha fazla ve uzun süren stres, bizi hastalandırabilir" dedi.

Haberler 31.12.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Üney, stresin vücuda ya da zihne dardan ya da içeriden gelen herhangi bir uyarya verilen tepki olduunu belirterek, Hava koullar, ar tempoda çalmak, egzersiz yapmamak, ar çalma koullar, ekonomik sorunlar, fiziksel hastalklar, trafik, ar kalabalk, isizlik, aile içi çatmalar, terörizm gibi bir sürü konu strese neden olabilir dedi.

Stresin her türlüsü kötü

Üney, stresin her zaman kötü bir durum olmadn ifade ederek, Bize tedbirler aldrr. Örnein kardan karya geçerken üzerimize hzla bir araba geldiini görürsek, bu bizde stres oluturur. Bunun sonucunda hzl hareket edip, karya geçeriz. Böylece herhangi bir zarar görmeyiz. Bu olumlu bir durumdur. Aksi takdirde vurdumduymaz davranrsak, böyle olaylarda zarar görürüz. Ancak her yaadmz durumu; üzerimize araç geliyor kadar skntl hissedersek, bu artk zarar verici bir duruma neden olur ifadelerini kaydetti.

Stres durumunda neredeyse her organn tepki verdiini anlatan Yrd. Doç. Dr. Rdvan Üney, Hepsi ar bir ekilde çalmaya balar. Kalbimiz daha fazla atar, kan ekerimiz yükselir. Bütün kaslarmz kaslr, vücudumuz kzarr. ç organlarmzn damarlarnda kaslma olur, beynimize daha fazla kan gider, ar bir heyecan ve panik durumu yaarz. Ba edebileceimizden daha fazla ve uzun süren stres, bizi hastalandrabilir. Stres sonucu bedensel ve ruhsal hastalklar oluabilir açklamasnda bulundu.

Stresin neden olduu rahatszlklar

Yrd. Doç. Dr. Rdvan Üney, stresin neden olduu rahatszlklar öyle sralad: Ba arlar stresli durumda skça görülür. Migren ve gerilim tipi ba arlarnn çounluk nedeni strestir. Ar gerginlik sonucu mide ülseri, reflü, hazmszlk görülebilir. Kabzlk, ishal, irritabl kolon sendromu (spastik kolon), ikinlik, gaz ikayetleri oluabilir. Saçkran, ürtiker (kurdeen), egzama, tedaviyle düzelmeyen kant ve alerjilerin altnda youn stres olabilmektedir. Göz seirmeleri streste sk görülür. Geçmeyen boyun arlar, bel arlar, fibromiyalji, vücutta katlk hissi görülebilir. Hipertansiyon, kalp krizi çounlukla ar stresli kiilerde görülebilmektedir. Depresyon, kayg bozukluklar, panik bozukluk gibi hastalklar, gergin kiilerde daha sk görülmektedir.

Ar kilo almlarnda dikkat

Ar kilo alma ya da kilo kayb gerginlik yaayan kiilerde sktr. Herhangi bir fiziksel problem olmamasna ramen, çiftin ar çocuk istemesi de strese neden olabilir ve bu nedenle hamilelik gerçeklemeyebilir. Bununla birlikte adet düzensizlikleri ve adetten erken kesilme de stresli kiilerde sktr. Özellikle cinsel isteksizlik, soukluk sklkla gerginlik kökenlidir. Vücutta uyuukluklar, karncalanmalar yaanabilir. Unutkanlk, zihinsel karklk, konsantrasyon sorunlar, dalgnlk sorunlar oluabilir. Beyin kanamalar, daha çok stresli kiilerde youn gözükmektedir. Stres bazen kontrol altnda olan tansiyon ve eker hastalklarnn tekrar bozulmasna neden olabilir.

Yrd. Doç. Dr. Üney, Stresle ba edebilmek için mutlaka kendinize zaman ayrmalsnz, dinlenmenize dikkat etmelisiniz. Egzersiz yapmak ve hobi edinmek stresle mücadelede önemli yöntemlerdir önerisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git