Stresli annelerin erkek bebekleri kısır oluyor

Gebeliğin erken dönemlerinde stres yaşayan annelerden doğan erkek çocuklarının ileriki yıllarda daha az sperme sahip oldukları ortaya çıktı.

Haberler 07.06.2019 - 12:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nurdan AAR

DYARBAKIR-Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, Human Reproduction dergisinde yaynlanan aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi: Gebeliin ilk 18 haftas içinde zorlayc hayat koullar olan (yakn akrabann kayb, ele olan ciddi sorunlar) ve stres çeken gebelerin erkek çocuklarnn sperm says ve hareketlerinde problemler geliiyor.

STRESL ANNELERN ERKEK BEBEKLER

çünkü gebeliin erken dönemleri, erkek üreme organlarnn geliiminde önemli bir zaman dilimi. Bu dönemde yaanan stresli periyodun uzun dönemde üreme ile ilgili olumsuz sonuçlar ortaya çkyor. Bu da erkek üreme sisteminde hassas bir periyod olan erken gebelik dönemlerinde youn strese maruz kalan gebelerden doan erkek çocuklarnda uzun dönemde ksrlk sorunlarnn geliebileceini göstermektedir.

Geç gebelik döneminde yaanan stresin ise bu konuda bir etkisi saptanmamtr. Anne karnnda yaanan stresli dönemin yannda ar kilo, sigara-alkol kullanm, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve varikosel de sperm kalitesini ve saysn önemli ölçüde etkiler.

Ana Sayfaya Git