Stresli ortam daha hızlı yaşlandırıyor

DNA dizileri olan ‘telomerlerin’ bir ölçüt olarak kullanıldığı ‘biyolojik yaşlanma üzerine’ yapılan araştırma, stresli bir ortamda yaşamanın daha hızlı yaşlanmaya sebep olduğu sonucunu ortaya koydu.

Haberler 03.04.2019 - 01:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PLoS One dergisinde bugün yaynlanan aratrmaya göre, kendi bölgelerinde yüksek suç oran ve kirlilik gibi toplumsal sorunlar olduunu ifade eden kiilerin telomer uzunluklarnn daha ksa ve bu etkilerin kadnlar üzerinde daha belirgin olduu belirtildi.

Aratrmada, ksa telomer uzunluunun, ya, cinsiyet, sosyal snf, sigara içme, diyet, kilo, depresyon ve formda kalma gibi telomer uzunluu ile ilikili olduu bilinen dier faktörler göz önüne alndktan sonra dahi görüldüü belirtildi.

NSANI YALANDIRIYOR

çalma, Glasgow Üniversitesi MRC / CSO Sosyal ve Halk Sal Bilimleri Biriminden sosyal bilimci Prof. Anne Ellaway ile Üniversite Kanser Bilimleri Enstitüsündeki Geroscientist Prof. Paul Shiels arasndaki ibirlii ile gerçekletirildi.

Prof. Ellaway, Aratrmamz, stresli ortam faktörlerinin hzlandrlm yalanma ile ilikili olduunu gösterdi ve bunun etkisi kadnlarda daha belirgindi. Bunun sebebinin, kadnlarn yerel mahallede daha fazla zaman harcadklar, ya da kadn ve erkeklerin stresli ortamlardaki süreçlerinin farkl ekilde gelimesinin etkisiyle, fizyolojik tepkilerinde farkllklara yol açabileceini düünüyoruz dedi.

Profesör Paul Shiels, varlkl ve yoksul bölgeler arasnda salk ve uzun ömürde önemli bir boluk olduunun zaten bilindiini söyledi ve ekledi, nsanlarn yerel yerleim ortamlarnn salklarn etkileyebilecei için, bu salk bölünmesinin belirleyicileri hakknda daha fazla bilgi önemlidir. Ancak, olumlu haber u ki mahalle ortamlarnn deitirilebilir bir potansiyeli var ve dezavantajl yerel bölgelere yönelik gelecekteki çabalar, bölgeler aras yalanma farkn azaltmay salayabilir.

Ana Sayfaya Git