Stresten kilo alıyoruz

Uzmanlar kilo artışının en önemli sebebinin stres olduğuna dikkati çekiyor. “Neden şişmanlıyoruz?” sorusuna 5 ayrı risk faktörü sıralayan Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlığı ve fiziksel aktivite eksikliğini ise kilo artışıyla doğrudan ilişkilendiriyor.

Haberler 01.02.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen Banu Topalakç Salman Neden imanlyoruz? sorusuna 5 ayr faktör sralyor. Bunlar; stres-psikolojik faktörler, yaam ekli, genetik-hormonal-metabolik faktörler, uyku düzeni ve ya olarak karmza çkyor. Salman, Kilomuzdaki artn en önemli nedenlerinden birisi stres. Yaam eklimizdeki pek çok dier faktörler de farknda olmadan yllar boyunca kilomuza kattmz kilolarn sinsi aktörü aslnda. diyor.

YA VE GENETK ÖNEML

Erikin yalarda kilo almaya veya imanla neden olan balca faktörlerin hareketsizlik ve ar beslenme olduunu aktaran Uzman Diyetisyen Banu Topalakç Salman, Bunun dnda yan ilerlemesiyle de kilo almaya balarz. Kadnlar için kilo almnn en fazla olduu dönemler gebelik, emzirme ve menopoz dönemleridir. Kadnlarda doum says arttkça kilolarn da artt gözlenir. Anne ve babamzdan aldmz genetik yük de vücut yaps, metabolizma ve kilo almnn önemli bir nedenidir. Anne ve babann iman olmas veya eker hastas bir anneden domak da kilo alma açsndan risk anlamna gelir. Yetersiz uyku, kilo almann en önemli sebeplerinden bir dieridir.

YAAM EKL ETKLYOR

Aratrmalar, insanolunun 20 yann ortasna kadar her ay 300 gram aldn gösteriyor. Yalandkça da kas hücrelerinden kaybediyoruz. Ancak bu kas hücreleri önemli çünkü tek balarna bile kalori yakmak için onlara ihtiyacmz var. 25-30 yalarnda kilo daha da çok artyor. Bu 40 yana kadar böyle gidiyor. Menopoz döneminde östrojen hormonu azalmasyla birlikte metabolizma hznda oluan yavalamaya bal kilo almna yatknlk oluuyor. Bu yüzden yalandkça kas egzersizlerine önem vermeli ve beslenmemizi kontrol altnda tutmalyz. Ayrca protein tüketimini de artrmalyz çünkü kas gücünü artrmak için proteine ihtiyacnz var diye konuuyor.

MUCZEV DYET DYE BR EY YOK

Türkiyede yeme alkanlklarnn bölgesel olarak deitiini kaydeden Salman öyle devam ediyor: En çok gözlemlediim nokta; ar yemek yeme eiliminin olduu. Özellikle annelerimiz çocuklar ne kadar çok yerse o kadar salkl olur algsndan hala kurtulabilmi deiller. Akam yemeklerinin kapsaml ve ar bir ekilde hazrlanmas en fazla kalori almnn bu öünde olmasna sebep oluyor ve ne yazk ki kahvalt yapma alkanlmz da neredeyse yok denecek kadar az. Tek bana hiçbir besin ya da diyet yoktur ki sizi mucizevi bir ekilde zayflatsn. Zayflamak için ihtiyacnz olan tek ey günlük beslenmenizi kontrol altna almak ve aldnz enerjiden daha fazla enerji harcamaktr. Beslenme düzeninizde hiçbir deiiklik yapmadan sadece mucizevi diyetlerle zayflama fikri zaman kaybndan öteye gidemez.

Ana Sayfaya Git