Su Deposu 8 Besin!

Yakıcı sıcaklar bir bastırdı pir bastırdı. Sıcak hava yüksek nem oranlarıyla da birleşince çok daha zorluyor. Hal böyle olunca ilk yapılması gereken günlük sıvı tüketimini artırmak. Buna karşın susuzluğumuzu gidermek için içtiğimiz çoğu sıvı da kafein içeriği nedeniyle dirüetik olup vücuttan daha fazla sıvı kaybına neden olduğundan tüketeceğimiz sıvının ne olduğuna da dikkat etmek gerekiyor.

Haberler 08.07.2017 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz, Normal artlarda günlük sv ihtiyacmz kilo bana 30-35 mldir. Ancak havalar sndkça vücuttan terleme ile kaybettiimiz sv artmaktadr. Bu nedenle yaz aylarnda günlük tüketmeniz gereken su miktar normalin de üzerine çkmaktadr. Bu ihtiyacnz karlamak için ortalama 10-12 bardak su içmek gereklidir diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz, tüm bu artlara ramen yine de Kendimi ne kadar zorlasam da çok fazla su içemiyorum diyenler için, hem serinletecek hem günlük sv ihtiyacnzn karlanmasna destek olacak 8 besini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

* eftali

Yüzde 89 sv içeren eftali günlük su ihtiyacnza destek olacak bir yaz meyvesi. Ayn zamanda içeriindeki lutein ve zeaksantin sayesinde günein zararl nlarna kar cilt üzerinde koruyucu etkiye sahip. Cildinizde oluabilecek lekelere kar da koruyor.

* Domates

Sofralarn vazgeçilmezi domatesin yüzde 95 sudan olutuunu biliyor muydunuz? çeriindeki A,C,E vitaminleri ile beta-karoten içerii sayesinde de antioksidan olarak görev yaparak kanser dahil bir çok hastala kar koruyucu görev yapan domatesi mevsiminde bol bol tüketin. Ayn zamanda cildiniz için de dost bir besin.

* Salatalk

Tam yaza uygun bir besin olan salataln yüzde 96s sudan oluuyor. Hem ar scaklarda artan sv ihtiyacna hem lif içeriinin yüksek olmas sayesinde tok kalmanza fayda salyor. Yüksek oranda C vitamini içermesi ile cilde de salk veriyor. Salatal dilimli veya yourt ile cack eklinde yemeklerin yannda veya günün en scak annda içinizi ferahlatacak bir ara öün olarak tercih edebilirsiniz.

* Marul

Yüzde 96 su içerii ile yazn sofralarnzda yer vermenizde fayda var. Su deposu olmas bir yana, yazn fazla günee maruz kaldnzda oluabilecek vitamin kaybn da gidermeye yardmc bir besin. Ancak çok iyi temizlendiinden emin olmal ve darda temizliinden emin olmadnz yerlerde yemekten kaçnmalsnz.

* Karpuz

Yaz gelince aklmza ilk gelen meyvelerden biri olan karpuz yüzde 94 su içerii ile susuzluunuzu gidermeye yardmc besinlerden biri. Ancak su içerii kadar eker yükü de fazla olan karpuzu tüketeceiniz miktara dikkat edin. Özellikle diyabeti olanlarn 2 ince üçgen dilimden fazlasn tüketmemeye özen göstermesi gerekiyor.

* Tatl biber

Sar, krmz ve yeil renklerdeki biber yüzde 93-94 sv oranyla en fazla sv destei salayan besinler arasnda yer alyor. Salatalarnzda renkler yaratabileceiniz gibi acktnzda veya susadnzda sulu ve ktr olmasyla güzel bir alternatif olacaktr.

* Kabak

Vitamin, mineral ve lif içerii yüksek olan kabak, yüzde 95 su oranyla susuzluunuzu giderecek en iyi besinler arasnda yer alyor. Kaba hem scak yemek olarak tercih edebilir hem de yourtla souk alternatif olarak tüketebilirsiniz.

* Yourt

Beslenme ve Diyet Uzman Ayça Güleryüz Yourdun içeriinde yüzde 85-88 su bulunur. Scak havalarda vücudunuzun terleme ile kaybettii svy yerine koymaya destek olurken içerdii potasyum ve sodyum mineralleri ile vücudun elektrolit dengesini salar. Probiyotik özellii ile de salkl barsak düzeni oluturur diyor.

Ana Sayfaya Git