Su Diyeti

Sağlıklı bir yaşam için bol su tüketmek gerekiyor. Metabolizma hızını, kan basıncını, yağ yakımını dengeleyen su, yeterli miktarda tüketilmediğinde ise birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor.

Haberler 22.02.2022 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Migren, reflü, cilt rahatszlklar, kronik hastalklarn tedavisinde uygulanan su diyetine olan ilgi her geçen gün artyor. Bilinçli ve kontrollü bir ekilde uygulandnda salkl bir ekilde kilo vermeye yardmc olan su diyeti, kimi zaman su orucu ile kartrlyor. Ancak su diyeti ile su orucu arasnda birçok fark bulunuyor. Bu listenin en banda ise su diyetinin birçok hastaln tedavisinde ve 60-90-120 gün süre ile doktor eliinde uygulanyor olmas su orucundan ayran en önemli kriterlerin banda geliyor.

Bu kapsamda Kardiyoloji Uzman Dr. Hamit çelik, su diyeti hakknda 5 önemli bilgiyi açklad.

Sadece su içerek yaplan diyet Deil!

Su diyetinin sadece su içerek uygulanan bir diyet yöntemi olmadnn altn çizen Kardiyoloji Uzman Dr. Hamit çelik, Su diyeti, hastann susad kadar su içtii bir tedavi eklidir. Bunun yannda tek bir besin çeidinin tüketildii bir diyettir. Hasta su ve tokluk hissi ile tedavi edilir. Hastalar kimi zaman 3-4 litre su içiyor ancak bunu önlememiz gerekiyor. Önemli olan zorla deil, susad kadar su içilmesi diye belirtiyor.

Psikolojik Açl Tedavi Ediyor

Su diyeti, kiide tokluk hissi yaratarak aslnda aç olmasn salamaktr. Hasta, aç kald zaman vücudun otofaji sistemi devreye girerek hastal tamir ediyor. Atk maddeler, bakteri, mantar, parazitler parçalanarak temizleniyor. Ayn zamanda ar metaller, toksinler vücuttan atlyor. Bu ekilde hastann kronik rahatszlklar da tedavi ediliyor. Su diyeti yapan bir kii uzun süre aç kald için az yemeyi öreniyor. Açlk hissi kayboluyor, psikolojik açlk da ortadan kalkyor. Diyet bittikten sonra hastann yeme düzeni de oturduu için kalc kilo verilmesini de salyor.

Su ve Tek Bir Besin!

Su diyetine bavuran hastalarn birçou defalarca diyet yapp, verildii kilolar geri alan hastalardan oluuyor. Dier diyetlerden fark ise normal diyetlerde hastaya bir diyet listesi verilir ve tedavi süresinde bu listeye uyulmas istenir. Yeme saati belli ve tüketilecek besin çeide de çoktur. Hasta az da olsa sürekli yemeye almtr. Diyet brakldnda ise verilen kilolar hzlca geri alnr. Bunun sebebi kiide yeme ihtiyacn sürekli hale getiriyor olmaktan kaynaklanyor. Su diyetinde ise hastaya sadece su ve yannda tüketebilecei tek bir besin öneriyoruz. 60-90-120 gün boyunca bu diyetin uygulanmas gerekiyor.

Beslenme Düzeni Kiiye Özel Planlanyor

Su diyeti, 60 ile 120 gün arasnda uygulanabiliyor. Bu süreçte hastann kilo ve boyuna dikkat edilerek kronik ikayetleri var ise ona göre bir diyet düzeni uygulanyor. Susad kadar su ve suyun içerisine vitamin ve mineral takviyesi eklenmesi gerekiyor. Bu ekilde hasta takibe alnyor. lk 12 gün vücuttan toksinler ve ar metaller atlyor. Kronik ikayetler 20. Günden itibaren gözle görülür ekilde azalmaya balyor. Cilt hastalklar 30. Günden itibaren iyilemeye balyor. Hastann durumu kontrol edilerek tedavide deiiklikler yaplabiliyor. Tedavi sonrasnda hastaya farkl bir diyet listesi öneriliyor. Bu diyetin özellii ise un içeren besinlerin yasaklanmasdr. Kzartlm gda yasak, rafine eker olan tüm gdalar yasaklanyor.

Doktor Kontrolü art!

Su diyeti, tamamen doktor kontrolünde yaplmas gerekiyor. Özellikle kalp-damar taramas yapldktan ve doktor muayenesinden sonra su diyetine uygun ise balanmal. çünkü, su diyeti srasnda hipotansif ataklar oluabiliyor, hastada kimi zaman stres oluyor bu yüzden kalp- damar salnda bir sknt yaamamak adna mutlaka kardiyoloji muayenesi yaplmas önem tayor. Vücuttan atlan ar metaller organlar yoluyla atlyor. Bu yüzden organlarda bir hasar olumamas için su diyetinde doktor kontrolü büyük önem tayor.

Ana Sayfaya Git