Su Şakaları Hayatınızı Karartmasın

Omurgayı güçlendirmek için yazın yapılacak en faydalı sporlardan biri yüzmedir. Fakat özellikle gençlerin macera tutkusu nedeniyle derinliği kestirilemeyen bölgelerden denize ve havuza atlamaları çok tehlikelidir.

Haberler 13.07.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu tür bilinçsiz yaplan aktivitelerin özellikle boyun krklarna yol açma riskinin çok yüksek olduunu ve bu tür olaylarn büyük bir çounluunun ya ölümle ya da felçle sonuçladn söyleyen Omurga Cerrahisi Uzman Prof. Dr. çaatay Öztürk yazn denizde yaplan akalarn nelere yol açabileceini anlatt.

S suya atlama nelere sebep olabilir?

Yaz mevsiminde arkadalar arasnda yaplan birbirini yüksekten itme, suya batrma gibi akalarn sakatlanmalara hatta boulma gibi hayati tehlikelere yol açabilir. Ar yüksekten aa atlanldnda su beton etkisi yaratarak vücutta krlmalara, uur kaybna sebep olabilir. Yazn özellikle macera yaamak isteyen gençler yüksekliklerini, derinliklerini bilmedikleri yerlerden denize ya da havuza atlarlar. Fakat bilinmeyen bir yükseklikten atlama, insan vücuduna omurilik felci gibi kalc hasarlar verebilir. S suya balklama atlama boyun krklarna neden olur.

Omuriliin hemen yaknnda solunum merkezi bulunur. Krlmaya bal omuriliin birden imesi solunum merkezini etkiler ve boulma meydana gelir. Kii boulmaktan kurtulsa bile bu sefer onu felç olma riski bekler. S suya balklama atlama srasnda genellikle kafann sert zemine çarpmas sonucu travmalar yaanr ve boyun omurgasnn zorlanmasyla omurilikte hasarlar oluur. Kaza sonucu omuriliin tamam hasara uradnda duyu ve hareket kayb yaanabilir. Omurilikteki sinir hücrelerini onarmak neredeyse imkansz olduundan kii ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum kalabilir.

SU KAZALARINA KARI BUNLARI UNUTMAYIN

-Boulan kiilere kurtarma ve ilkyardm bilmeyenlerin müdahale etmemesi gerekir. Boulan kiilerin panikle hem kendilerine hem de kendilerini kurtarmak isteyenlere zarar vermesi mümkündür.

-Yüzme bilmeyenler derin sularda denize girmemelidir. yi yüzme bilenler bile kramp girmesi ya da baka bir rahatszlk ortaya çkmas olaslna kar tek balarna denize girmemelidir.

-Suda boulmalarn en büyük nedeni paniktir. çok iyi yüzme bilenler bile beklenmeyen bir durumda panik yapabiliyor. Panik balaynca da boulma ve ölüm peinden geliyor.

-Boulma tehlikesi yaayanlar sudan eitimli kiiler çkarmaldr. Sudan çkarlan kiiye yapay solunum yaptrlmas önemlidir ve bunu ilk yardm eitimi alan kiilerin yapmas gerekir.

-Gençlerin elenme amaçl yaptklar su akalarnn yan sra dier elence aktivitesi olan jet ski motorlarnn bilinçsiz kullanm durumunda insanda kalc hasarlar brakabilir.

-Yüzme bilmeyenlerin denizde çok açlmamas gerekir, yüzme bilenler ise macera tutkusuna yenik düüp, yüksekliinden emin olmadklar yerlerden balklama atlamamallar. çünkü kafa ve boyun krklar ölümle sonuçlanabilir, omurga krklar ise felç brakabilir.

Ana Sayfaya Git