Sularda üreyen fazla mikroorganizma ishale neden oluyor!

Dr. Hakan Kutlu, mevsimsel olarak artan ishal vakalarında alınabilecek önlemleri anlattı. İshalin bütün yıl boyunca görülebileceğini belirten Kutlu, sıvı açığının kapatılması gerektiğine vurgu yaptı.

Haberler 08.08.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Hakan Kutlu, mevsimsel olarak artan ishal vakalarnda alnabilecek önlemleri anlatt. shalin bütün yl boyunca görülebileceini belirten Kutlu, sv açnn kapatlmas gerektiine vurgu yapt.

Mevsimsel olarak ortaya çkan ishal belirtilerine vurgu yapan Kutlu, Mevsimsel olarak yaz aylarnda sklkla havalarn snmas nedeniyle mikroorganizmalarn özellikle besinlerde ve sularda çok fazla üremeye balamas daha sk olarak yaz ve bahar aylarnda görülüyor. Herkes bundan etkilenebiliyor, bütün ya gruplarnda ama özellikle çocuklar ve yallar bünyesel olarak daha zayf olabildikleri için daha fazla ve iddetli etkilenebiliyorlar. O yüzden tedavisi bu tür hastalarda çok daha önemli. Sular ve gdalardan bulat için ishal etkenleri normalde yapmamz gereken sularmz mutlaka hazr su eklinde almak, eer krsal bölgede hazr suya ulalamyorsa sularn kaynatlp soutularak içilmesi uygulanabilir dedi.

SEBZELERN BOL SUYLA YIKANMASI BÜYÜK ÖNEM TAIR

Özellikle sebzelerin bol suyla ykanmas ve yaz aylarnda yemein buzdolab darsnda çok bekletilmemesi gerektiini vurgulayan Dr. Kutlu, Dier tedaviler dnda en önemlisi hastann sv açnn kapatlmas. Günde 2 litre içebileceimiz sudan tutun da mecbur kaldnzda ishalin iddetine göre damardan serumla su verilmeye kadar gidebiliyor. Ama en önemlisi hastann sv açnn kapatlmas. çünkü bu sv aç özellikle çocuklarda ve yallarda böbrek yetmezliine kadar ilerleyebiliyor. Eer viral bir ishalse ki çocuklarda çok sk oranla viral ishaller olabiliyor, enfeksiyon salgnlar ortaya çkabiliyor, toplu yaanlan krelerde ve dier okullarda gibi. Bunlarda antibiyotikler fayda etmiyor o yüzden gereksiz antibiyotik kullanmndan mutlaka kaçnmak gerekiyor. Bakteriyel ishallerde ve iddetli durumlarda antibiyotik verilebiliyor ama bir uzmana, doktora bavurarak mutlaka uygulamak gerekiyor antibiyotik tedavisini çünkü antibiyotiin gereksiz kullanm daha farkl zararlara neden olabilir diye konutu.

çOCUKLARDA ROMATZMAL HASTALIKLARI TETKLEYEBLYOR

Destek tedavisinin yaplabileceini kaydeden Dr. Kutlu, sözlerine unlar ekledi: Mideyi, barsaklar yormayacak gdalar tercih edilebilir. Zaten halk arasnda da bilinen muz, patates halamas, mideyi çok yormayacak çorba, gaz yapmasn engelleyecek mercimek çorbasndan ziyade sebze çorbalar olabilir, bir iki gün yourt verilebilir. Bir iki gün boyunca bu ekilde tedavi verdikten ve barsak rahatladktan, ishal geçtikten sonra yar kat ve kat eklinde normal gdalarmza devam edebiliriz. Özellikle yallarda çok iddetli ishal vakalarnda böbrek yetmezlii, eer daha öncesinde kalp yetmezlii varsa bunu tetikleyebiliyor. çocuklarda ishalden sonra yaklak 1-2 hafta içerisinde gelien baz romatizmal hastalklar tetikleyebiliyor, bununla ilgili yaynlar da var.

Ana Sayfaya Git