Sünnet Deyip Geçmeyin!

Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Yıldız, sünnet ile alakalı en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Haberler 23.01.2020 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sünnet; tbben yaplmas her zaman zorunlu olmasa da, bata idrar yolu enfeksiyonunu azaltmasyla birlikte birçok faydas olan cerrahi bir ilemdir. Sünnetsiz erkek çocuklarnda, sünnetli olanlara göre 10 kat daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir.

Sünnet ne zaman yaplmaldr?

Sünnetin faydalar üzerine saysz çalma olmasna ramen, zamanlamas için verilmi kesin bir karar hala yoktur. çocuk psikolojisi uzmanlar 3-6 ya aras yaplmasnn sakncal olduunu söyleseler de bu fikir hala bilimsel olarak kantlanmamtr. Yenidoan döneminden itibaren sünnet, alannda uzman kiilerce kapsaml hastanelerde güvenle yaplabilmektedir.

Yaryl tatili sünnet için uygun zaman mdr?

Sünnet sonras ilk 24 saat çok önemlidir ve ilk hafta ar hareketlilikten kaçnlmas gerekmektedir. Bu mevsimde, havalar souk olduu için çocuklar için evde istirahat etmek daha kolay olmaktadr. Yazn darda bisiklet binmek, parkta oynamak gibi yaplan aktiviteler bu dönemde yaplamad için sünnet sonras dönem daha rahat geçmektedir. Ayn ekilde; çocuklarn okuldan ve derslerinden uzak kalmamalar açsndan, yaryl tatili sünnet için daha uygun olmaktadr.

Sünnet kim tarafndan ve nasl yaplmaldr?

Sünnet basit bir ilem gibi görünse de ciddi komplikasyonlar olabilen önemli bir cerrahi ilemdir. Bu sebeple üroloji veya çocuk cerrahi uzmanlar tarafndan ameliyathane artlarnda lokal veya genel anesteziyle yaplabilmektedir.

Sünnet öncesi muayene gerekli midir?

Sünnet srasnda veya sonrasnda yaanabilecek skntlar önlemek için, çocuun ilem öncesi sünneti yapacak hekim tarafndan muayene edilmesi çok önemlidir. Halk arasnda peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias varl durumunda, sünnet kesinlikle yaplmamaldr. Ailede veya kendisinde kanama rahatszl öyküsü bulunan çocuklara mutlaka, öncesinde kan testleri yaplmaldr. Yine çocuun ek rahatszlklar ile ilgili doktor mutlaka bilgilendirilmelidir.

Sünnet sonras bakm nasl olmaldr?

Sünnet sonras ilk 24 saat, ar kesici kullanm gerekebilmektedir. 3 gün boyunca doktor tarafndan verilen krem, diki yerlerine sürülmelidir. çocuklar sünnet sonras birkaç gün içinde, dua girebilirler. Cerrahi olarak iyileme 3 gün içerisinde olsa da, görüntü olarak iyileme 3 haftay bulur.

Ana Sayfaya Git