Sünnet yaşı

Sünnet teknikleri ve sünnette ne tür komplikasyonlar olabileceği konusunda bilgiler veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cem Alan önemli uyarılarda bulundu.

Haberler 17.01.2020 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji Uzman Op. Dr. Cem Alan, Fimozis, parafimozis, balanit, üriner enfeksiyon sünnetsizlere özel durumlardr. Bunlarn sünnetlilerde görülmemesi ya da ender olarak görülmesi sünnetin potansiyel avantajlar olarak sralanabilir. Cinsel yolla bulaan enfeksiyonlarn azaltlmas da sünnetin potansiyel yararlar arasnda saylabilir. Yaplan çalmalar sünnetsiz çocuklarn sünnetlilere oranla 20 kata varan artm üriner enfeksiyon riskine sahip olduunu göstermektedir. Operasyon sonrasnda çocuun sünnet sonras yaayabilecei geçici davransal ve fizyolojik deiikliklere ve potansiyel komplikasyonlara da dikkat edilmelidir dedi.

Hangi durumlarda sünnetin riskli olduunu anlatan Op. Dr. Alan unlar söyledi: Cerrahi düzeltme gerektiren anomaliler varsa, sünnet derisi gerekli olabileceinden sünnet yaplmamaldr. Bu anomaliler hipospadias (peygamber sünneti), epispadias, penil erilik vs. eklinde sralanabilir. Kask ft ve yumurtalk kesesi svs olan yeni doanlarda e zamanl müdahale edilmelidir. Kanama bozukluu olanlarda sünnet yaplmamal, eer yaplmak isteniyor ise kanama problemi için hemotoloji uzmannn uygun görecei ek medikal önlem ve tedaviler eliinde yaplabilir.

Kanama ve enfeksiyon riski olabilir

Üroloji Uzman Op. Dr. Cem Alan sünnet teknikleri ve oluabilecek komplikasyonlardan da bahsetti ve öyle konutu: Dorsal slit, shield metodu, özel sünnet klempleri , slit ve eksizyon, sleeve metodu gibi bir çok metod olmakla beraber en çok kullanlan yöntem shield metodu ve slit ve eksizyon metodlardr. Sünnet yaplrken kullanlan enerji kaynaklar lazer, elektrokoter ve termokoterdir. Ulalabilirlik ve maliyet açsndan en çok kullanlan elektrokoterdir. Sünnette en sk karlalan komplikasyon kanamadr. kinci sklkla oluabilecek komplikasyon yara yeri enfeksiyonudur. Yaralar, antibiyotikli pomadlarla ve günlük pansumanlar ile çounlukla problemsiz iyileebilmektedir. Meatal darlk, derinin glansa yapkl, fimozis, sünnet derisinin fazla veya az kesilmesi, peniste kanlanma bozukluu cerrahiye bal oluabilecek komplikasyonlar arasnda yer alr.

Yara ortalama 2 hafta sonra iyileiyor

Üroloji Uzman Op. Dr. Cem Alan, Yenidoan sünneti sonras penise lokal anastezik krem uygulanabilir. Yara yerinin tamamen iyilemesi 2 haftay bulabilir. Psikolojik etkilenme açsndan 1 - 1.5 yandan sonra 7 - 8 yana kadar lokal anestezi altnda sünnet önerilmemektedir. Eer yaplmas isteniyor ise sünnetin genel anestezi altnda gerçekletirilmesinde fayda var dedi.

Ana Sayfaya Git